Kaucmindes pils nonākusi izsolē (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Rent in Riga/Publicitātes foto

Pārdošanai izsolē izlikta valsts un vietējās nozīmes arhitektūras pieminekļu sarakstā iekļautā Kaucmindes pils, kas atrodas Rundāles pagastā, vēsta laikraksts "Bauskas dzīve".

Nekustamais īpašums sastāv no zemesgabala ar kopējo platību 45 900 kvadrātmetri un ēku ar kopējo platību 2905,9 kvadrātmetri. Noslēgts nekustamā īpašuma nomas līgums. Saskaņā ar "Latvijas Vēstnesī" publicēto informāciju izsoles sākumcena noteikta 25 000 eiro. 

Cena ir apliekama ar pievienotās vērtības nodokli. Izsole sākās 23.augustā pulksten 13 un noslēgsies 22. septembrī tajā pašā laikā. Piedzinēji ir Valsts ieņēmumu dienests (VID) un Nacionālā kultūras mantojuma pārvalde.

Atjaunotās Latvijas laikā Kaucmindes muižas saimnieki mainījušies vairākkārt, pērn vēstīja LTV raidījums "Kultūršoks". Sākumā tā bija pašvaldības uzņēmuma SIA "Kaucmindes pils" īpašums, tad tā tika pārdota. Gandrīz 15 gadus muiža atradās SIA "Intelco" pārvaldībā. Firma piederēja kādreizējā iekšlietu ministra Māra Gulbja tēvam, kurš 2011. gadā 45 procentus īpašuma pārdeva uzņēmējam Ervīnam Isajevam.

2016. gadā Māris Gulbis no tēva mantoto pili pārdeva juridisko pakalpojumu sniedzējai SIA "CVIR", kas neilgi pirms tam bija pārpirkusi arī Isajeva daļas.

SIA "CVIR" īpašnieces Rūtas Ligeres dzīvesbiedrs Roberts Ligers bija apņēmības pilns sakārtot Kaucmindes muižu un 2017. gada pavasarī vēstīja, ka drīz tiks atjaunota nama fasāde un jumts, bet pēc dažiem gadiem pilī tiks izveidots rehabilitācijas centrs.

Taču Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldes (Pārvalde) Zemgales reģionālās nodaļas vadītāja Elvīra Mantrova atzina, ka pēdējos gados bijuši tikai solījumi no īpašnieka puses, un reāli darbi nav sākušies.

Viņa norādīja, ka sākotnēji Pārvalde bija pretimnākoša, bet pēdējos divos gados sākusi pielietot represīvas metodes.

"Vairākkārt uzrunājām īpašnieku, teicām, ka gadās investors vai naudas līnija nobrūk, tas ir tikai saprotami, bet tas nenozīmē, ka neko nevajag darīt. Daudzi ir pierādījuši, ka arī ar saviem spēkiem spēj paveikt pietiekami, taču viss atkarīgs no saimnieka.

Kaucmindes gadījumā iniciatīvas un jel kādas darbības no īpašnieka nebija, tālab Pārvalde šogad mērķtiecīgi piemēroja naudas sodus par likuma "Par kultūras pieminekļu aizsardzību" nepildīšanu. Tos savlaicīgi nesamaksājot, parāds attiecīgi nonāca tiesu izpildītāja pārziņā,” stāsta Mantrova.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu