Ārste skaidro, vai liekā svara problēmu var ārstēt ar medikamentiem

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: New Africa/Shutterstock

Mūsdienās ļoti daudz pētnieku pievēršas medikamentu, kas novērstu aptaukošanos, meklēšanai un radīšanai, sacīja Latvijas Radio raidījumā "Zināmais nezināmajā" sacīja Rīgas Stradiņa universitātes asociētā profesore un ārste dietoloģe Laila Meija.

Aptaukošanās cēloņi ir dažādi. Pamatā visam ir dzīvesveids, uzturs un fizisko aktivitāšu daudzums, taču ne vienmēr tas ir tik vienkārši.

Ļoti daudz nosaka arī gēni, hormonālā sistēma un dažādi medicīniskie cēloņi, piemēram, vairogdziedzera slimības. Liela nozīme ir arī emocionālajai sfērai un sociālajai videi.

Medikamenti, kas radīti līdz šim, iedarbojas gan uz smadzenēm, gan uz bioloģiski aktīvajām vielām, kas izdalās gremošanas traktā, kurām jābūt līdzsvarā. Ir ārkārtīgi daudz pētnieku, kas pievērsušies tieši aptaukošanās problēmai gan biznesa iespēju dēļ, gan cerībā risināt arvien globāli pieaugošo problēmu.

"Zāles ir bijušas ļoti dažādas – visvairāk tādas, kas ietekmē nervu sistēmu. Tās ir bijušas gan psihotropi aktīvās vielas, gan vairogdziedzera hormoni.

Problēmas, protams, ir tādas, ka šīm zālēm ir blakusefekti, kas saistīti ar sirds asinsvadu slimībām, infarktiem, asinsspiediena paaugstināšanos, tātad daudzi medikamenti, kas ir bijuši, pēc tam ir aizliegti," stāstīja Laila Meija.

Profesore norāda, ka ir arī medikamenti, kas joprojām ir pieejami, kas tiešām ietekmē receptorus – opioīda, dopamīna, noradrenalīna medikamenti.

"Tās ir bioloģiski aktīvās vielas, kas saistītas ar centrālo nervu sistēmu. Tie mazina apetīti. Tad ir arī medikamenti, kuri kavē lipāzi, kas veicina tauku uzsūkšanos," viņa saka. 

Viņa norādīja, ka nekādi medikamenti neizslēgs nepieciešamību pēc veselīga uztura un fiziskām aktivitātēm, jo tas vienmēr būs pirmais solis ārstēšanās procesā. "Protams, ir jāsāk ar dzīvesveidu, kas ir veselīgs uzturs un fiziskās aktivitātes, un tikai tad nākamais solis ir medikamenti, un tikai tad nākamais solis – bariatrijas operācija," skaidroja Meija.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu