5000 eiro par megavatstundu. Baltijas elektroenerģijas birža ceļ cenu griestus

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: chuyuss/Shutterstock

No 21. septembra biržā elektroenerģijas cenu griesti sasniegs 5000 eiro par megavatstundu (Mwh), ziņo birža "Nord Pool".

Pašreizējie cenu griesti Baltijas valstīs ir 4000 eiro par Mwh, bet no 21. septembra cenu griesti tiks celti par 1000 eiro.

Tas nozīmē, ka nākotnē potenciāli iespējami jauni elektroenerģijas cenu rekordi. 16. augusta vakarā no plkst. 18-19 elektrības cena sasniedza 4000 eiro par Mwh, kas pašlaik arī ir maksimāli augstākā iespējamā elektroenerģijas cena.

Baltijas elektroenerģijas biržas "Nord Pool Spot" vadītāja Ingrīda Arusa skaidroja, ka 16. augusta cenu rekordu radīja situāciju, kad reģiona ražošanas jaudas nebija pietiekamas, lai nosegtu pieprasījumu.

"Šajā laikā, kad cena pacēlās līdz 4000 eiro par Mwh, vēlamo pieprasījumu nav iespējams nosegt ar piedāvājumu. Tas nozīmē, ka biržā vēlas pirkt vairāk enerģijas, nekā to ir iespējams nopirkt," skaidroja Arusa.

Divas dienas pēc cenu rekorda Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) padomes priekšsēdētāja Alda Ozola sacīja, ka pēc neoficiālas informācijas, lielais cenu lēciens bija skaidrojams ar "Nord Pool" kļūdu.

Iespējams, ka "Nord Pool" bija tehniska rakstura problēmas un netika pieņemta viena no piedāvātajām Lietuvas stacijas jaudām.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu