Par bezdarbību okupāciju slavinošu objektu demontāžā Plešs Elksniņam draud ar "sarkano kartīti"

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Daugavpils domes priekšsēdētājs Andrejs Elksniņš.
Daugavpils domes priekšsēdētājs Andrejs Elksniņš. Foto: Ivars Soikāns/LETA

Vērtējot Daugavpils domes un tās mēra Andreja Elksniņa (S) bezdarbību okupāciju slavinošu objektu demontāžā, vides aizsardzības ministrs Artūrs Toms Plešs (AP) pašvaldības vadītājam draud ar "sarkano kartīti".

Šodien preses konferencē Plešs uzsvēra, ka ministrija rūpīgi seko līdzi visām domes darbībām un bezdarbībai un tās pieļauto pārkāpumu kaudzīte krājas.

"Ja vairākas reizes esi saņēmis dzelteno kartīti, tad vienā brīdī var parādīties sarkanā kartīte," teica ministrs.

Viņš informēja, ka Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) nosūtījusi Elksniņam atkārtotu pieprasījumu, nekavējoties plānot un īstenot pasākumus un pieņemt lēmumus par okupāciju slavinošu objektu demontāžu.

Ja pašvaldība nepārtrauks bezdarbību un kavēs ministrijas funkciju veikšanu, nesniedzot atbilstošu informāciju, ministrija vērtēs domes un priekšsēdētāja atbildību par likumā noteikto prasību nepildīšanu.

"Likumi ir jāpilda neatkarīgi no tā, vai kāds personiski tiem piekrīt vai nepiekrīt," uzsvēra ministrs.

Kopumā informāciju par okupāciju slavinošu pieminekļu demontāžas procesu esot iesniegušas 42 no 43 pašvaldībām. Vienīgā pašvaldība, kas to neesot izdarījusi, esot Daugavpils.

Kā preses konferencē skaidroja Plešs, pašvaldības atlaišana vai mēra atstādināšana nav VARAM pašmērķis, taču ministrija nekavēsies ar likuma izpildes nodrošināšanu. Sākotnēji tiks veiktas nepieciešamās darbības, lai pašvaldība pieņemtu nepieciešamos lēmumus, savukārt, ja tas nelīdzēs, VARAM var iesaistīties procesā, lai nodrošinātu likuma normu izpildi.

LETA jau ziņoja, ka Plešs Elksniņam pieprasījis 20 dienu laikā iesniegt grafiku, kādā tiks demontēti abi nojaucamie objekti, detalizētu informāciju par jau veiktajiem pasākumiem, lai ne vēlāk kā likumā noteiktajā termiņā un likumos noteiktajā kārtībā tiktu veikta objektu demontāža. Plešs no Elksniņa gaida arī izvērstu, detalizētu informāciju par finansējuma avotiem, ko pašvaldība plāno izmantot, lai izpildītu likumā noteiktās prasības un rīcības plānu ar pasākumiem, atbildīgajām personām un termiņiem, kādos plānots veikt darbības, lai demontējamie objektu tiktu demontēti pašvaldības iesniegtajā grafikā norādītajā gala termiņā.

Kā ziņots, likums "Par padomju un nacistisko režīmu slavinošu objektu eksponēšanas aizliegumu un to demontāžu Latvijas Republikas teritorijā" pašvaldībām nosaka pienākumu ne vēlāk kā līdz šā gada 15.novembrim īstenot Latvijas teritorijā esošo demontējamo padomju un nacistisko režīmu slavinošo objektu demontāžu atbilstoši sarakstam.

Sarakstā iekļauti 69 objekti, bet atsevišķs lēmums tika pieņemts par Rīgā esošo pieminekli padomju armijas karavīriem, kas tika demontēts šajā nedēļā.

Valdības apstiprinātajā sarakstā iekļauti divi objekti, kas atrodas Daugavpilī.

Viena ir piemiņas vieta Sarkanās armijas karavīriem, kas atrodas 18. novembra ielā, bijušajā Slavas skvērā, bet otrs ir piemineklis Sarkanās armijas 360. strēlnieku divīzijas karavīriem.

Savukārt viens no plašāk pazīstamajiem Daugavpils centrā esošajiem padomju okupācijas režīmu slavinošajiem objektiem Dubrovina parkā šajā sarakstā nav iekļauts, jo memoriāla pakājē ir apglabāti padomju armijas virsnieki.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu