EM: Tuvākajos mēnešos iedzīvotāji vairāk tērēs savas finanses pirmās nepieciešamības precēm

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Shutterstock

Tuvākajos mēnešos mazumtirdzniecību turpinās ietekmēt augstais cenu līmenis, prognozē Ekonomikas ministrija (EM).

EM paredz, ka iedzīvotāji vairāk tērēs savas finanses pirmās nepieciešamības precēm (pārtikai un maksājumiem par mājokli), tādējādi atliekot nepārtikas preču, tai skaitā, lielāku pirkumu iegādi.

Vienlaikus negatīvo ietekmi uz mazumtirdzniecības apgrozījumu varētu mazināt plānotais valsts atbalsts iedzīvotājiem siltumenerģijas izmaksu segšanai apkures sezonā, pensiju indeksācija, kā arī cita veida pabalsti iedzīvotāju pirktspējas saglabāšanai.

Jau ziņots, ka Latvijā mazumtirdzniecības uzņēmumu apgrozījums šogad jūlijā, pēc kalendāri koriģētajiem datiem, salīdzināmās cenās pieaudzis par 0,5% salīdzinājumā ar 2021.gada attiecīgo periodu, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Tostarp pārtikas preču mazumtirdzniecībā bija pieaugums par 1,7%, kamēr nepārtikas preču mazumtirdzniecības apmērs, neieskaitot autodegvielas mazumtirdzniecību, auga par 3,4%, bet autodegvielas samazinājās par 8,4%.

Banku analītiķi paredz, ka krītošās pirktspējas rezultātā lejupslīdošā tendence mazumtirdzniecības pārdošanas apjomos kļūs arvien izteiktāka, tāpēc rudens un ziemas mēneši mazumtirdzniecības nozarei būs sarežģīti.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu