Krievija nāk klajā ar paziņojumu saistībā ar okupācijas laika pieminekļu demontāžu Baltijas valstīs (38)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ovāciju pavadībā krīt pieminekļa obelisks
Ovāciju pavadībā krīt pieminekļa obelisks Foto: Jānis Škapars/TVNET

Krievija nosodījusi padomju laiku pieminekļu iznīcināšanu Baltijas valstīs, apsūdzot tās krievvalodīgu minoritāšu vājināšanā, vēsta ziņu aģentūra "Reuters".

Krievija savā paziņojumā norādīja, ka Latvija, Lietuva un Igaunija ir vainīgas ksenofobijā, jo tās pret savām etniskajām krievu minoritātēm izturas kā pret otrās šķiras cilvēkiem. Paziņojumā esot bijis teikts, ka tiekot slēgti krievvalodīgie mediji, bērnudārzi un skolas.

"Tas, kas šobrīd notiek Baltijas valstīs, mums nav pieņemams un tas noteikti ietekmēs mūsu divpusējās attiecības ar šīm valstīm, kas jau ir sabojātas," norādīja Krievijas Ārlietu ministrija.

Krievija sūdzas par "rusofobiskajām pieejām" un "Baltijas valstu varasiestāžu fašistisku pieeju padomju karavīru-atbrīvotāju pieminekļu demontāžu masveidā".

Krievijas Ārlietu ministrijas pārstāve Marija Zaharova jau iepriekš Baltijas valstis nodēvējusi par "neonacistiskām", jo šo terminu kara noziedznieks Vladimirs Putins bieži izmantojis kopš iebrukuma Ukrainā 24. februārī.

Jau vēstīts, ka 25. augusta pēcpusdienā Pārdaugavā, Uzvaras parkā, nogāzts Latvijā un Baltijā lielākais padomju laika piemineklis, demontējot tā kompleksa pēdējo elementu - 79 metrus augsto obelisku, kura virsotni rotā zvaigznes.

Obelisks tika nogāzts pēc aptuveni septiņas stundas ilga darba, nokrītot ar skaļu blīkšķi un augstām ūdens šļakatām no blakus esošā baseina. Sanākušie vērotāji padomju armijai veltītā obeliska krišanu sagaidīja ar ovācijām.

Pieminekļa kompleksa demontāža notikusi trīs dienas. Otrdien, 23. augustā, nogāzta trīs karavīru bronzas statuja, trešdien, 24. augustā, no rīta kritusi sievietes tēla figūra, bet ceturtdienas rītā sākta sagatavošanās pēdējam pieminekļa demontāžas posmam - augstā obeliska gāšanai.

Komentāri (38)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu