Latvijā sāksies aļņu un staltbriežu buļļu medību sezona (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Alnis. Attēls ilustratīvs.
Alnis. Attēls ilustratīvs. Foto: Shutterstock

Latvijā ceturtdien, 1. septembrī, sāksies aļņu un staltbriežu buļļu medību sezona, informē Valsts meža dienesta pārstāvji.

Aļņus būs atļauts medīt līdz 31.decembrim, pieaugušos staltbriežu buļļus - līdz 15.februārim, bet līdz divus gadus vecus staltbriežu buļļus ("špīserus") bus atļauts medīt līdz medību sezonas noslēgumam 31.martā.

Līdz dzinējmedību sezonas sākumam 1.oktobrī aļņus atļauts medīt gaides medībās.

Valsts meža dienests vērtē, ka aļņu skaits Latvijā pašlaik ir apmēram 21 000, un šo dzīvnieku skaits valstī samazinās. Iepriekšējā medību sezonā tika nomedīts 6521 alnis, kas veidoja 77% no pieļaujamā nomedīšanas apmēra. Savukārt šajā medību sezonā būs atļauts nomedīt 7810 aļņu.

Atbilstoši grozījumiem Medību noteikumos līdz divus gadus vecu staltbriežu buļļu ("špīseru") medības ir atļautas no 15.augusta līdz medību sezonas noslēgumam 31.martā. Tas darīts, lai mazinātu staltbriežu nodarītos postījumus lauksaimniecības un mežsaimniecības kultūrām. Valsts meža dienests norāda, ka "špīseri" atļauts nomedīt, izmantojot arī staltbriežu govs medību atļauju.

Savukārt staltbriežu govis atļauts medīt līdz 31.janvārim, bet teļus - līdz 31.martam.

Pēc Valsts meža dienesta vērtējuma, Latvijā mitinās apmēram 71 000 staltbriežu, un pēdējo gadu staltbriežu populācijas pieaugums valstī pašlaik ir apstājies. Pagājušajā medību sezonā tika nomedīti 24 047 staltbrieži, kas veidoja 84% no pieļaujamā nomedīšanas apmēra, bet 2022./2023.gada medību sezonā būs atļauts nomedīt 31 504 staltbriežus.

Valsts meža dienests uzrauga meža apsaimniekošanu un izmantošanu, medības reglamentējošo normatīvo aktu prasību ievērošanu, kā arī īsteno meža ugunsapsardzību un uzkrāj informāciju par mežu un tajā notikušo mežsaimniecisko darbību. Valsts meža dienests ir zemkopības ministra padotībā esoša valsts pārvaldes iestāde.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu