"Absolūti pretrunā ar pamatprincipiem." Slovākija nosoda Krieviju par jaukšanos valsts iekšējās lietās

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Slovākijas karogs. Ilustratīvs attēls.
Slovākijas karogs. Ilustratīvs attēls. Foto: Yaroslav Makar/Shutterstock

Krievijas vēstniecībai Slovākija Ārlietu ministrija ir nosūtījusi protesta notu par to, ka Krievijas un Baltkrievijas vēstnieki piedalījušies bijušā premjerministra Roberta Fico organizētajā slovāku nacionālās sacelšanās piemiņas pasākumā.

Slovāku sacelšanās sākās Banska Bistricā 1944. gada 29. augustā. Tajā piedalījās aptuveni 60 000 slovāku karavīru, kuriem pievienojās 18 000 partizānu no apmēram 30 valstīm. Sacelšanās turpinājās līdz novembrim, kad to nežēlīgi apspieda nacistiskās Vācijas karaspēks.

Parasti oficiālās sacelšanās gadadienas piemiņas pasākumi tiek organizēti Banska Bistricā, bet šogad valdība drošības apsvērumu dēļ nolēma nerīkot publisku pasākumu.

To asi kritizēja Fico, kurš organizēja pats savu pasākumu, uz kuru tika uzaicināti arī Francijas un Čehijas vēstnieki, taču viņi atteicās piedalīties.

Slovākijas ārlietu ministrs Ivans Korčoks paziņojis, ka "Krievijas diplomāta rīcība ir absolūti pretrunā ar pamatprincipiem par ārvalstu diplomāta neiejaukšanās Slovākijas iekšējā politikā".

Ministrs nosodīja arī Fico un viņa pārstāvēto partiju "Smer" par atbalsta izrādīšanu tādas valsts oficiālajam pārstāvim, kas ved brutālu karu pret Slovākijas kaimiņvalsti.

""Smer" tagad noteikti un oficiāli, ne tikai mutiski, ir nostājusies agresora pusē un atbalsta to karā pret Ukrainu," piebilda Korčoks.

Fico aicināja slovākus atcerēties sacelšanos, bet pauda viedokli, ka sacelšanās dalībnieku atstātais mantojums nav piepildīts. Viņš arī aicināja atcelt ekonomiskās sankcijas, kas piemērotas Krievijai, jo tās kaitē arī Eiropas Savienībai (ES) un Slovākijai.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu