FOTO Cilvēku radīts vai dabiski izveidojies? Pētnieki nāk klajā ar versiju, kā varēja izveidoties mistiskais iegruvums Čīlē (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Reuters/ScanPix

Augusta sākumā Čīlē uz Kanādas uzņēmuma zemesgabala izveidojās milzu iegruvums. Dažas dienas vēlāk iegruvums kļuva arvien lielāks un dziļāks, sniedzoties līdz 200 metru dziļumam. Pēc sākotnējās izmeklēšanas pētnieki uzskata, ka iegruvums var būt saistīts ar intensīvu izrakteņu ieguvi reģionā, vēsta ārvalstu mediji.

Iegruvums izveidojās netālu no Tiera Amarila pilsētas, kas ir valsts kalnrūpniecības centrs. Čīle ir pasaulē lielākā vara ražotāja, nodrošinot ceturto daļu no pasaulē esošajiem resursiem.

Nacionālais ģeoloģijas un kalnrūpniecības dienests, kas veicis šīs struktūras izmeklēšanu, paziņojis, ka pēc vairākiem apmeklējumiem apgabalā tika konstatēts, ka Kanādas uzņēmums veic pārmērīgu vara ieguvi, kas varēja izraisīt iegruvumu.

Kalnrūpniecības ministre Marsela Hernando ir paziņojusi, ka valdība mēģinās piemērot bargas sankcijas tiem, kas ir atbildīgi par iegruvuma rašanos, pamatojot to ar izrakteņu ieguvi reģionā.

Alkaparosas raktuves, kur ir izveidojies iegruvums, pārvalda Kanādas uzņēmums "Lundin Mining". Uzņēmumam pieder 80% īpašuma, bet atlikušie 20% pieder Japānas uzņēmumam "Sumitomo Metal Mining".

Čīles kalnrūpniecības ministrija organizē sešus izpētes pasākumus, kas ietver augsnes stabilitātes pētījumu, ūdens līmeņa monitoringu, galveno gruntsūdeņu savienojumu un mikroelementu hidroģeoķīmisko analīzi un pašreizējo drenāžas sistēmas novērtējumu.

Foto: Čīlē aizdomīga uzņēmuma teritorijā izveidojies gigantisks caurums

"Apollo.lv" jau vēstīja, ka Nacionālais ģeoloģijas un kalnrūpniecības dienests mikroblogošanas vietnē "Twitter" paziņoja, ka tas par iegruvumu pirmo reizi uzzinājis sestdien, 30. jūlijā.

Caurums izveidojies Atakamas reģionā. "Ir ievērojams dziļums - aptuveni 200 metru līdz apakšai. Mēs tur apakšā neesam atklājuši nekādus materiālus, taču esam redzējuši daudz ūdens," teikts paziņojumā.

Aptuveni divu futbola laukumu dziļuma caurums izveidojās netālu no Alkaparosas vara raktuvēm, kas pieder Kanādas uzņēmumam "Laudin Mining".

Kanādas kalnrūpniecības uzņēmumi darbojas visā Latīņamerikā, un gadu gaitā tie ir apsūdzēti dažādos vides un cilvēktiesību pārkāpumos.

"Laudin Mining" savā tīmekļa vietnē mēneša sākumā publicēja paziņojumu, kurā teikts, ka "pēc atklāšanas teritorija tika nekavējoties izolēta un par to tika informētas attiecīgās regulatīvās iestādes. Tas nav ietekmējis personālu, aprīkojumu vai infrastruktūru".

Taču uzņēmuma paziņojums nepārliecināja vietējo sabiedrību. 25 gadus vecais rajona mērs Zuninga apgalvoja, ka kopiena katru dienu piedzīvo sprādzienus un spēcīgas zemestrīces no raktuvēm, kas ir "iznīcinājušas mūsu mājas un mūsu ielas, un šodien iznīcinājušas zemi".

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu