Kauju dēļ atkārtoti traucēts Zaporižjas AES pieslēgums Ukrainas tīklam

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Zaporižjas atomelektrostacija.
Zaporižjas atomelektrostacija. Foto: SIPA/Scanpix

Krievijas armijas sagrābtajā Zaporižjas atomelektrostacijā (AES) sestdien, 4. septembrī, atkal notikušas kaujas, tādēļ traucēts tās savienojums ar Ukrainas energotīklu, informē Starptautiskā Atomenerģijas aģentūra (IAEA).

Pēdējā joprojām funkcionējošā galvenā līnija uz ārējo tīklu pārstājusi darboties un elektrība tagad tiek novadīta pa rezerves kabeli, paziņoja IAEA.

Līdzīga situācija pēc apšaudes izveidojās arī pagājušajā nedēļā, norādīja aģentūra, kuras eksperti kopš ceturtdienas atrodas AES.

Februārī Ukrainā iebrukušais Krievijas karaspēks Zaporižjas AES sagrāba martā, bet stacijā joprojām strādā Ukrainas atomenerģijas uzņēmuma "Enerhoatom" ukraiņu darbinieki.

Ukraina apsūdz Krieviju, ka tā pārvērtusi atomelektrostaciju militārā bāzē un izmanto to kā vairogu uzbrukumu veikšanai. AES pēdējo nedēļu laikā bieži tikusi apšaudīta, radot bažas par kodolnegadījumu.

Ceturtdien Zaporižjas AES ieradās 14 IAEA eksperti, lai novērtētu kara radītos postījumus AES. Taču Ukrainas atomenerģijas uzņēmums "Enerhoatom" piektdien brīdināja, ka IAEA inspektori nevarēs sniegt pienācīgu vērtējumu situācijai, jo viņi nav ielaisti stacijas krīzes centrā. Tieši tur tiek koordinētas darbības ārkārtas situācijas gadījumā, un tur, kā norāda Ukrainas puse, izvietoti Krievijas karavīri.

Daļa IAEA ekspertu jau devušies prom, bet seši joprojām atrodas AES. Tuvāko dienu laikā arī daļa no viņiem dosies prom. Paredzēts, ka AES paliks tikai divi IAEA eksperti.

IAEA direktors Rafaels Grosi piektdien paziņoja, ka cietusi AES fiziskā integritāte, bet kritiskās drošības sistēmas darbojas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu