Ķīna apsūdz ASV par kiberuzbrukumu universitātei, kas slepeni izstrādā ieročus militārajām vajadzībām

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Attēls ilustratīvs.
Attēls ilustratīvs. Foto: Maksim Shmeljov/shutterstock

Ķīna apsūdzējusi ASV Nacionālās drošības aģentūru par mēģinājumu uzlauzt svarīgas Ķīnas universitātes informācijas sistēmu. Šajā sistēmā slepeni izstrādā ieročus valsts militārajām vajadzībām, raksta "Vice".

Ķīnas varas iestādes pirmdien paziņoja, ka ir izsekojušas avotu nesenam kiberuzbrukumam Ziemeļrietumu Politehniskajai universitātei līdz ASV Nacionālās drošības aģentūras Pielāgotās piekļuves operāciju birojam.

Tā ir aģentūras slepenā vienība, kas pazīstama ar datoru uzlaušanu visā pasaulē un spēju "piekļūt nepieejamajam".

Universitāte, kas strādā ciešā sadarbībā ar Ķīnas aizsardzības nozari aeronautikas un aizsardzības izpētē, jūnijā paziņoja, ka cietusi kiberuzbrukumā no ārvalstu hakeriem, kas sūtījuši spiegošanas e-pastus universitātes darbiniekiem un studentiem.

E-pasti, maskēti kā zinātniskas recenzijas vai ielūgumi uz akadēmiskajiem pasākumiem, patiesībā esot bijušas lamatas, lai nozagtu piekļuves datus.

Kiberuzbrukums gan neesot rezultējies ar ievērojamu datu noplūdi, paziņojusi universitāte, kas ir viena no Ķīnas valsts iestādēm, ko Vašingtona sanckionējusi saistībā ar tās ciešo saikni ar militāro nozari.

Universitāte, ko finansē un pārvalda Ķīnas Rūpniecības un informācijas tehnoloģiju ministrija, palīdz izstrādāt militāros ieročus, tostarp dronus, iznīcinātājus un kuģus.

Ķīna pēdējā laikā aizvien biežāk apsūdz ASV personas vai grupas par kiberuzbrukumiem Ķīnas iestādēm un personām.

Daži analītiķi uzskata, ka tādējādi Ķīna cenšas cīnīties pret ASV paustajiem apgalvojumiem par Ķīnas īstenotajiem kiberuzbrukumiem.

Austrālijas Stratēģiskās politikas institūta pētnieks Alberts Žangs norādījis, ka viņš atklājis simtiem neīstu sociālo tīklu profilu, kas saistīti ar Ķīnas valsts iestādēm. Tajos izplatīti apgalvojumi, kuros ASV tika vainotas kiberuzbrukumos jau nedēļām pirms par to paziņoja Ķīnas iestādes.

"Neatkarīgi no tā, vai šie apgalvojumi ir patiesi vai ne, šo oficiālo paziņojumu un slēpto aktivitāšu koordinēšana varētu būt daļa no plašākas propagandas kampaņas,

lai negatīvi attēlotu ASV un demonstrētu Ķīnas kiberdrošības spējas," sacīja Žangs.

Februārī Ķīnas kiberdrošības uzņēmums paziņoja, ka ASV Nacionālās drošības aģentūra ir saistīta ar kiberuzbrukumu operāciju, kuras mērķi aptvēra 45 valstis, tostarp Ķīnu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu