Iesaukšana Valsts civilajā dienestā plānota no 2024. gada, norāda Pabriks (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aizsardzības ministrs Artis Pabriks.
Aizsardzības ministrs Artis Pabriks. Foto: Edijs Pālens/LETA

Aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP) otrdien, 6. septembrī, pēc valdības sēdes atzina, ka valsts aizsardzības dienesta (VAD) ieviešana ir politiski ļoti svarīgs lēmums nacionālā un starptautiskā līmenī. Tāpat viņš norādīja, ka no 2024. gada varētu sākties iesaukšana Valsts civilajā dienestā.

Pabriks pauda gandarījumu, ka otrdien valdībā ar reformas virzīšanu nekāda kavēšanas nenotika, tāpēc viņš pauda cerību, ka reformu izdosies pieņemt vēl 13 Saeimas laikā.

Tāpat ministrs atgādināja, ka pirmajam iesaukumam 2023. gada janvārī Aizsardzības ministrija aicinās Latvijas pilsoņus vecumā no 18 līdz 27 gadiem brīvprātīgi pieteikties militārajai apmācībai. Sākot ar jūliju, pilsoņus iesauks arī obligātā kārtā. Katrā iesaukumā paredzēts VAD noformēt 500 jauniešus.

"Ja viss ies raiti", tad no 2024. gada sāksies iesaukšana Valsts civilajā dienestā.

Jau ziņots, ka valdība otrdien uzklausīja informatīvo ziņojumu un atbalstīja VAD ieviešanu.

Valdība atbalstīja VAD ieviešanu vīriešiem no 18 līdz 27 gadiem un sievietēm brīvprātīgi ar 2028. gadu, nodrošinot maksimāli plašu pilsoņu iesaukšanu valsts aizsardzības dienestā, kas nodrošinātu vienlīdzības principu pilsoņu pienākumam iesaistīties valsts aizsardzībā.

Tāpat ministri atbalstīja ziņojumā piedāvāto pakāpenisko VAD ieviešanu no 2023. līdz 2027. gadam ar pirmo iesaukumu 2023. gada janvārī. Iesaukšana VAD organizējama divos posmos, kur pirmajā posmā dienestam piesakās brīvprātīgi, otrajā - nākamā gada vasarā tiek organizēts iesaukums no visiem noteiktā gadā dzimušiem vīriešiem.

Plānots, ka aizsardzības ministrs līdz septembra beigām iesniegs Ministru kabinetā normatīvo aktu projektus, kas nepieciešami VAD ieviešanai.

Paredzēts, ka Aizsardzības ministrija (AM) līdz gada beigām iesniegs valdībā precizētās izmaksas VAD ieviešanai. Aizsardzības izdevumiem, tostarp, VAD ieviešanai un uzturēšanai AM rosinājusi līdz 2027. gadam atvēlēt 3% no iekšzemes kopprodukta.

VAD līdz 2027. gadam plānots finansējumu nodrošināt pakāpeniski to palielinot virs piešķirtā bāzes finansējuma, proti, 2023.gadā - 87,413 miljonus eiro, 2024.gadā - 122,534 miljonus eiro, 2025.gadā - 139,330 miljonus eiro, 2026.gadā - 163,879 miljonus eiro, 2027. gadā - 178,973 miljonus eiro.

Tāpat līdz septembra beigām plānots izveidot divas darba grupas - viena nodarbosies ar valsts civilā dienesta darbības principu, organizācijas un finansēšanas noteikšanu. Aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP) otrdien valdības sēdē norādīja, ka civilais dienests nebūtu administrējams no AM puses, šis dienests būtu katras iesaistītās ministrijas pārraudzībā. Vienlaikus civilo dienestu varētu sākt gadu vēlāk nekā VAD.

Otra grupa nodarbosies ar VAD ieviešanai un uzturēšanai nepieciešamo datu bāžu administrēšanu.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu