Avoti: Ungārija šantāžē un pieprasa no sankcijām atbrīvot Krievijas oligarhus, tostarp Pjotru Avenu (3)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Krievijas oligarhs Pjotrs Avens.
Krievijas oligarhs Pjotrs Avens. Foto: Evija Trifanova/LETA

Ungārija izteikusi draudus, ka nobloķēs vairāku pret Krieviju vērsto Eiropas Savienības (ES) sankciju atjaunošanu, ja no "melnā saraksta" neizsvītros trīs oligarhus - Ališeru Usmanovu, Viktoru Rašņikovu un Pjotru Avenu, kuram ir arī Latvijas pilsonība, vēsta avoti diplomātu aprindās.

"Melnajā sarakstā" iekļauti vairāk nekā 1000 cilvēki, kuriem aizliegts iebraukt ES un iesaldēti ES esošie līdzekļi.

Eiropas Savienība gatavojas šo sarakstu paturēt spēkā vēl uz sešiem mēnešiem.

ES sūtņi gatavojas apspriest šo jautājumu trešdien. Sankcijas jāatjauno līdz 15. septembrim, lai tās nezaudētu spēku.

"Melnais saraksts", kurš jāpagarina vienbalsīgi, pašreiz ietver 1217 personas un 108 iestādes un organizācijas.

Usmanovs un Avens tika iekļauti šajā sarakstā februāra beigās.

ES oficiālajā žurnālā Usmanovs tiek dēvēts par "prokremlisku oligarhu ar īpaši ciešām saitēm ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu". Viņš tiek dēvēts par vienu no "Putina iecienītākajiem oligarhiem" un tiek uzskatīts par prezidenta biznesa lietu kārtotāju.

Realizējot sankcijas, jau konfiscēta ar Usmanovu saistīta jahta 600 miljonu ASV dolāru vērtībā. Usmanovs nesekmīgi mēģinājis apstrīdēt šīs sankcijas Eiropas Savienības Tiesā.

ES norāda, ka Avens "ir viens no aptuveni 50 bagātajiem Krievijas uzņēmējiem, kuri regulāri tiekas ar Vladimiru Putinu Kremlī. Viņš nedarbojas neatkarīgi no prezidenta prasībām."

Rašņikovam sankcijas tika piemērotas martā. Brisele raksturo viņu kā "vadošo Krievijas oligarhu, kurš ir Magņitogorskas metalurģiskā kombināta (MMK) īpašnieks un direktoru padomes priekšsēdētājs. MMK ir viens no lielākajiem nodokļu maksātājiem Krievijā."

Papildus šo trīs oligarhu atbrīvošanai no sankcijām Ungārija arī vēlas atļauju palīdzības organizācijām kārtot darījumus ar vairākām Krievijas bankām, kam piemērotas sankcijas, atklāja avoti diplomātu aprindās.

Briselē izskanējuši minējumi, ka Ungārija izmanto sankciju atjaunošanu kā sviru, lai panāktu, ka EK apstiprina ES finansējumu, kas līdz šim aizturēts bažās par likuma varas ievērošanu Ungārijā.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu