NATO spēku integrācijas vienību Latvijā papildina vēl divas valstis

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Latvijas karogs. Ilustratīvs attēls.
Latvijas karogs. Ilustratīvs attēls. Foto: Paula Čurkste/LETA

Otrdien, 6. septembrī, Nacionālo bruņoto spēku Štāba bataljona teritorijā svinīgi tika pacelti Lietuvas un Slovākijas karogi. Valstis pievienojušās NATO spēku integrācijas vienībai (NSIV) Latvijā, vēsta vienība.

NSIV Latvijā veido aptuveni 40 cilvēku liels personāls, un tajā ir pārstāvētas 14 NATO dalībvalstis: ASV, Beļģija, Dānija, Kanāda, Lielbritānija, Nīderlande, Norvēģija, Polija, Spānija, Turcija, Vācija, Latvija kā uzņemošā valsts, un tagad arī Lietuva un Slovākija.

Uz svinīgo pasākumu bija ieradušies NSIV Latvijā pārstāvēto valstu vēstnieki un aizsardzības atašeji. Vienlaikus NSIV Latvijā atzīmēja arī savu septīto pastāvēšanas gadu.

"Mēs [NSIV] kļuvām par nepieciešamību pēc 2014. gada notikumiem Ukrainā. Drošības situācija alianses austrumos bija mainījusies, un NATO spēku integrācijas vienības tika izveidotas, lai uzlabotu alianses spējas reaģēt uz jebkādu agresiju," norādījis vienības komandieris, pulkvedis Jānis Gailis.

NSIV Latvijā galvenais uzdevums ir nepieciešamības gadījumā veicināt ātru un koordinētu alianses paaugstinātās gatavības spēku uzņemšanu un izvēršanu reģionā, kā arī sniegt atbalstu kolektīvās aizsardzības plānošanā un mācību koordinēšanā.

Šī gada maijā NSIV Latvijā tika atkārtoti sertificēta, tā apliecinot spējas pildīt savu pamatuzdevumu - nodrošināt ātru sabiedroto spēku uzņemšanu Latvijā.

Lēmums par NSIV Latvijā izveidi pieņemts NATO Velsas samitā 2014. gadā. Aptuveni pēc gada NSIV Latvijā ieguva starptautiskā militārā štāba statusu un kļuva par pirmo pastāvīgo NATO spēku struktūrvienību valstī.

NATO spēku integrācijas vienības izvietotas arī Igaunijā, Lietuvā, Polijā, Ungārijā, Slovākijā, Rumānijā un Bulgārijā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu