"Tas ir šokējoši dīvaini." Noskaidrots iemesls, kāpēc odi vienmēr atrod cilvēkus (4)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Torres Garcia/Shutterstock

Pētījumā atklāts, ka precizitāte, ar kādu dažas moskītu sugas medī cilvēkus, var izrietēt no to savādās ožas, kura spēj noteikt cilvēkus pēc smaržas, vēsta portāls "Science Alert".

Odi var sajust CO2 vai sviedrus no cilvēkiem, izmantojot unikālus receptorus. Jaunākais pētījums, ko vadīja Bostonas Universitātes un Rokfellera universitātes pētnieki, izskaidro, kāpēc odi tik labi spēj mūs uztvert, pat ja pētnieki ģenētiski atspējo cilvēkiem raksturīgos receptorus.

Saskaņā ar pētījumu, vismaz vienai moskītu sugai - aedes aegypti (dzeltenā drudža moskīts) -, ir pilnīgi atšķirīgas ožas sistēma, salīdzinot ar lielāko daļu dzīvnieku.

Izmantojot CRISPR (DNS sekvenču saime, kas atrodama prokariotu organismu, piemēram, baktēriju un arheju, genomos) kā gēnu rediģēšanas rīku, pētnieki ģenētiski modificēja odus. Tas ļāva pētniekiem secināt, kā dažādas smaržas stimulē moskītu ožas sistēmu.

Izrādās, ka dzeltenā drudža moskīts savieno vairākus ožas receptorus ar vienu neironu, ko sauc par koekspresiju. Tas apgāž ožas zinātnes pamatprincipu, kas nosaka, ka katram neironam ir tikai viens ar to saistīts receptors.

"Tas ir šokējoši dīvaini. Tas nav tas, ko mēs gaidījām. Ožas galvenā dogma ir tāda, ka maņu neironi, kas atrodas mūsu degunā, izsaka viena veida ožas receptorus," sacīja Bostonas Universitātes neirozinātniece Mega Jadžere.

Pētījuma ilgtermiņa mērķis ir radīt uzlabotus moskītu atbaidīšanas līdzekļus, kas efektīvi slēpj cilvēka smaržu, kas novērš odu uzmanību no viņu maltītes.

Slimības, ar ko var sasirgt pēc moskītu kodieniem, piemēram, tropu drudzis un dzeltenais drudzis, ik gadu pasaulē nogalina vairāk nekā 50 tūkstošus cilvēku.

Tropu drudzis, kas ir izplatīts dažās Dienvidamerikas daļās, Meksikā, Āfrikā un Āzijā, paņem aptuveni 22 tūkstošus dzīvību katru gadu. Tomēr vēl nāvējošāks ir dzeltenais drudzis, kas visvairāk ietekmē cilvēkus Latīņamerikā un Āfrikā, katru gadu laupot dzīvības 30 tūkstošiem cilvēku.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu