70 kuģi ar Ukrainas graudiem devušies uz Āziju un Āfriku, paziņo Zelenskis

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Kuģis ar Ukrainas graudiem, kas paredzēts Etiopijai, Džibuti ostā 30. augustā.
Kuģis ar Ukrainas graudiem, kas paredzēts Etiopijai, Džibuti ostā 30. augustā. Foto: AFP/SCANPIX

70 no 102 graudu kuģiem ir atstājuši Ukrainas ostas, lai dotos uz Āzijas un Āfrikas valstīm, videouzrunā trešdien, 7. septembrī, pavēstīja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

Zelenskis atspēkoja Krievijas prezidenta Vladimira Putina apgalvojumu, ka lielākā daļa Ukrainas graudu tiekot izvesta uz Eiropu, nevis uz nabadzīgajām valstīm, kurām tie visvairāk vajadzīgi.

"Ukrainas pārtika tika eksportēta uz trim kontinentiem - uz Āfriku, Āziju un Eiropu. Sīkāk - 54 kuģi jau ir nosūtīti uz Āziju, 16 kuģi jau ir nosūtīti uz Āfriku un 32 kuģi - uz Eiropu. Un arī daļa no šī [Eiropas] apjoma (..) pēc tam tiek nosūtīta uz Āzijas un Āfrikas valstīm," informēja prezidents.

Viņš sacīja, ka līdz šī mēneša beigām no Ukrainas jūras ostām var tikt eksportēti vismaz trīs miljoni tonnu lauksaimniecības produkcijas, un ievērojama daļa no tās paredzēta tieši nabadzīgākajām valstīm.

"Konkrēti, tika nogādāta pirmā krava uz Etiopiju. Maršruts bija sarežģīts - vispirms pa jūru, pēc tam ar kravas automašīnām, bet simtiem tūkstošu etiopiešu ir reāli izglābti no bada," paziņoja Zelenskis.

Viņš atzīmēja, ka Krieviju tas varbūt neapmierina un tā negrib to pamanīt, tomēr pasaulei ir vajadzīgs glābt valstis dažādos kontinentos no haosa, glābt cilvēkus no bada.

Zelenskis sacīja, ka Ukraina atšķirībā no Krievijas neveic rasistisku pasaules sadalīšanu tajos, kas pelnījuši drošību, un tajos, kas to it kā nav pelnījuši; tajos, kas pelnījuši dzīvot bez bada, un tajos, kas to it kā nav pelnījuši.

"Mēs atbalstām visus cilvēkus, visas valstis. Gan tās, kas mums palīdz, gan tās, kas pagaidām atturas no palīdzības. Gan tās, kas ir stabilākas, gan tās, kas ir mazāk stabilas. Vēlreiz uzsveru: Ukraina bija, ir un būs pasaules pārtikas drošības garants," rezumēja prezidents. Viņš pateicās visiem, kas aizstāv Ukrainu, un katram Ukrainas partnerim, kas palīdz tai cīnīties par brīvību.

Putins bija ierosinājis ierobežot graudu eksportu no Ukrainas, jo Eiropas Savienības valstis it kā "piegādā [Ukrainas] ražu tikai sev".

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu