Gandrīz 70% uzņēmumu Latvijā ir problēmas ar rēķinu samaksu, liecina aptauja (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Andrey_Popov/shutterstock

Šobrīd 67% Latvijas uzņēmumu saskaras ar maksājumu kavējumiem, norāda atvērto datu platformas "Okredo" augustā veiktā uzņēmēju aptauja.

Uzņēmumi, kas saskaras ar rēķinu nemaksāšanu vai to apmaksas kavējumiem, atzīst, ka klienti kā biežākos iemeslus min pašreizējās ģeopolitiskās un ekonomiskās situācijas ietekmi - 42%, vēl 26% rēķinus nemaksā ļaunprātīgi, bet 18% gadījumu rēķinu nemaksāšana saistīta ar klienta maksātnespējas pasludināšanu.

Vienlaikus 33% respondentu norādījuši, ka pēdējā laikā nav saskārušies ar rēķinu nemaksāšanu vai to apmaksas kavējumiem.

Tajā pašā laikā "Okredo" Lietuvā augustā īstenotās uzņēmēju aptaujas dati rāda, ka ar rēķinu nemaksāšanu vai kavējumiem pēdējā laikā nav saskārušies 35% uzņēmumi, ģeopolitiskā vai ekonomiskā situācija kā rēķinu kavēšanas vai nemaksāšanas iemesls minēts 37% gadījumu, bet ļaunprātīga rēķinu nemaksāšana konstatēta 28% gadījumu.

Uzņēmēji Latvijā par svarīgākajiem faktoriem, kas liecina par cita uzņēmuma uzticamību, uzskata nodokļu parādu esamību vai neesamību (49%), kredītvēsturi (43%), finanšu rādītājus (40%), uzņēmējdarbības saites - ar kādiem citiem uzņēmumiem vai biznesa partneriem saistīti konkrētā uzņēmuma īpašnieki un valdes locekļi (29%), kredītreitingu (23%), kā arī darbinieku skaita izmaiņas (16%).

Publiski pieejamos datus par citiem uzņēmumiem, to sniegumu un saistībām savā ikdienā izmanto 77% Latvijas uzņēmumu. Visbiežāk uzņēmumu pārstāvji atvērto datu portālos meklē informāciju par partneru un potenciālo partneru finanšu rādītājiem (40%), atklāto kredītrisku novērtējumu (19%), kā arī tiesu informāciju (23%).

Savukārt 70% uzņēmumu atvērto datu platformās izvērtē arī cita veida praktisko informāciju par citiem uzņēmumiem, piemēram, darbinieku skaitu, reģistrācijas datus un kontaktus.

Vienlaikus 25% atzīst, ka klientu un partneru risku vērtēšanu neveic vispār, bet 23% uzņēmumu savā darbībā neizmanto atvērtos datus.

Atvērto datu platforma "Okredo", kas darbojas Latvijas, Lietuvas un Igaunijas tirgū, nodrošina aktuālos datus no uzņēmumu reģistriem, nodokļu administrēšanas un darba institūcijām, tiesu administrācijām, kā arī vienkopus piedāvā pārskatīt uzņēmumu finanšu pārskatus un citus noderīgus biznesa datus. Vienlaikus "Okredo" darbojas arī kā kredītriska novērtēšanas instruments un piedāvā kredītriska reitingus, datu monitoringa pakalpojumus.

Aptauju īstenoja pētījumu kompānija "Norstat", pēc atvērto datu platformas "Okredo" pasūtījuma, 2022. gada augustā, aptaujājot kopumā 400 uzņēmumu Latvijā un Lietuvā.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu