Saeima vērtēs, vai Krievijas pilsonību ieguvušajiem Latvijas iedzīvotājiem varētu liegt ES uzturēšanās atļaujas

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Ambiento/Shutterstock

Ceturtdien, 8. septembrī, Saeima izskatīšanai komisijās nodeva "Jaunās vienotības" (JV) Saeimas deputātu iesniegtos likuma grozījumus, kas paredz, ka Latvijas iedzīvotājiem, kuri nolems kļūt par Krievijas pilsoņiem, tiks liegts iegūt Eiropas Savienības (ES) pastāvīgo uzturēšanās atļauju.

Pašlaik likumā ir noteikts, ka trešās valsts pilsonis ir tiesīgs pieprasīt ES pastāvīgā iedzīvotāja statusu Latvijā atbilstoši konkrētiem nosacījumiem. Savukārt grozījumi paredz precizēt, ka šīs tiesības tiks liegtas tiem Latvijas pilsoņiem vai nepilsoņiem, kuri turpmāk iegūs Krievijas pilsonību, teikts likumprojekta anotācijā.

Politiķi norāda, ka publiskotā informācija liecina, ka Krievijas Valsts dome rudenī apsvērs iespēju atvieglot vīzu režīmu un Krievijas pilsonības iegūšanu tautiešiem no Baltijas valstīm.

Grozījumus likumā "Par Eiropas Savienības pastāvīgā iedzīvotāja statusu Latvijas Republikā" iesnieguši JV deputāti Andrejs Judins, Ainars Latkovskis, Rihards Kozlovskis, Anda Čakša, Kārlis Šadurskis un Arvils Ašeradens.

"Cilvēkam ir tiesības izvēlēties citas valsts pilsonību. Latvijai ir tiesības lemt par ārzemnieku loku, kuri var uzturēties mūsu valstī," skaidro parlamentārietis Judins.

Līdz ar Krievijas sākto militāro agresiju un plaša mēroga iebrukumu Ukrainā Saeima ir norādījusi, ka Krievijas neattaisnojamais iebrukums ir rupjš Ukrainas suverenitātes un teritoriālās integritātes pārkāpums, kā arī uz plašām liecībām un pierādījumiem par Krievijas armijas pastrādātajiem masveida brutālajiem noziegumiem, kara noziegumiem un pat noziegumiem pret cilvēci. Tāpat Krievija atzīta par terorismu atbalstošu valsti, teikts likumprojekta pamatojumā.

JV norāda, ka likumprojekts atbilst Latvijas starptautiskajām saistībām un ka tā tapšanā konsultācijas notikušas ar Ārlietu ministriju.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu