Vaira Vīķe-Freiberga dalās atmiņās par satikšanos ar Elizabeti II vizītes laikā Rīgā

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Elizabete II un toreizējā Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga oficiālās fotografēšanās laikā Rīgas pilī.
Elizabete II un toreizējā Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga oficiālās fotografēšanās laikā Rīgas pilī. Foto: Lauris Nagliņš/ LETA

Elizabete II 2006. gadā viesojās Rīgā. Ar viņu tikās toreizējā Latvijas prezidente Vaira Vīķe-Freiberga. Latvijas Televīzijas intervijā eksprezidente dalījās atmiņās par vakardien mūžībā aizgājušo Lielbritānijas karalieni.

"Viņas mūžs ir pierādījums tam, cik valsts galvas reprezentatīvās funkcijas var būt ārkārtīgi svarīgas un spēlēt arī politisku lomu," intervijā sacīja Vīķe-Freiberga.

Eksprezidente stāsta, ka Elizabete II savas dzīves laikā bija izkopusi valsts reprezentācijas prasmi līdz perfekcijai.

Vīķe-Freiberga dalījās atmiņās par karalienes vizīti Latvijā 2006. gadā. Eksprezidente stāsta, ka Elizabete II bija ļoti labi informēta par Latvijas valsti un tajā valdošajiem apstākļiem.

Eksprezidente apbrīno karalienes komunikāciju ar citiem cilvēkiem vizītes laikā. Viņa spēja pienākt klāt dažādu profesiju pārstāvjiem un uzturēt sarunu.

"Es biju mēma no apbrīnas. (..) Elizabete II bija cilvēks, kas iedziļinājās. Ja viņa gāja uz slimnīcu, tad viņa iepazinās ar slimnīcas apstākļiem. Par Latviju – viņa bija iepazinusies ar mūsu apstākļiem.

Kā persona viņa bija ārkārtīgi laipna, cieņas pilna un draudzīga. (..) Viņa nekad neizrādīja ne augstprātību, ne iedomību."

Vīķe-Freiberga izteica līdzjūtību Elizabetes II dēlam, nu jau karalim Čārlzam III, karaliskajai ģimenei un britu tautai.

Lielbritānijas karalienes Elizabetes II viesošanās Latvijā 2006. gadā:

Seko mums arī Instagram un TikTok – uzzini visu pirmais!  

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu