"Latvija, Latvija" mājas tribīnēs jeb Lielbritānijas basketbola (skumji) unikālais stāsts

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lielbritānijas basketbolisti
Lielbritānijas basketbolisti Foto: AP/Scanpix

Dalība Eiropas basketbola čempionātā ir daudzu basketbola nāciju centrālais notikums (piemēram, Latvija šogad tur pat nespēlē), tomēr Lielbritānijā situācija ir krietni atšķirīgāka. Tur, kā apliecināja šis Eiropas čempionāts, basketbols interesē tikai reto, norāda "BasketNews".

Lielbritānijas izlase Eiropas čempionāta grupu turnīrā piedzīvoja piecus zaudējumus piecos mačos, piekāpjoties Ukrainai, Horvātijai, Grieķijai, Igaunijai un Itālijai.

Četrās no piecām spēlēm briti zaudēja ar vairāk nekā 20 punktu starpību. Bez uzvarām turnīru noslēdza arī Nīderlande un Ungārija, taču Lielbritānija ierindojās pēdējā - 24. vietā.

Turnīra ceturtajā mačā briti spēkojās ar igauņiem, tobrīd vēl saglabājot teorētiskas izredzes iekļūt astotdaļfinālā. Kaut arī spēle norisinājās Itālijas pilsētā Milānā, tātad neitrālā laukumā, skatītāju tribīnēs dominēja Igaunijas līdzjutēji.

Vēl amizantāka bija atmosfēra augusta beigās Ņūkāslā, kad Pasaules kausa kvalifikācijas mačā Latvijas izlasei bija daudz lielākas atbalsts skatītāju tribīnēs nekā laukuma saimniecei Lielbritānijai. Vai šajā valstī kādam rūp basketbols?

"Mums jābūt labākiem spēlētājiem," norādīja Lielbritānijas izlases centrs Kavels Bigbijs-Viljamss. "Ja būsim labāki, cilvēki gribēs mūs redzēt spēlējam. Katrai valstij patīk uzvarēt. Ja spēsim uzvarēt, mēs varēsim izveidot tradīcijas."

Basketbols ir viens no populārākajiem sporta veidiem pasaulē, taču Lielbritānijā tam pievērsta ļoti maza uzmanība - šajā valstī dominē sporta karalis futbols.

Pētījumi liecina, ka vairāk nekā miljons britu regulāri spēlē basketbolu, un 14% to dara katru nedēļu. Vecuma grupā no 18 līdz 34 gadiem basketbols Lielbritānijā popularitātes ziņā ir vienā līmenī ar kriketu, netbolu un softbolu.

"Tā ir liela vilšanās. Basketbols pavisam noteikti ir uzplaucis Apvienotajā Karalistē. Domāju, ka tas būtu atmaksājies, ja kāda televīzija translētu mūsu spēles. Diemžēl tas tā nav," nožēlu pauda izlases uzbrucējs Dens Klārks.

33 gadus vecais basketbolists uzskata, ka Lielbritānijā ir maza interese par basketbolu, jo pie varas esošās amatpersonas neuzskata, ka būtu svarīgi kaut ko mainīt.

"Basketbols nav pietiekami respektēts sporta veids. Mediji tam nepievērš lielu uzmanību, ja vien neesi Luols Dengs (bijušais NBA spēlētājs, kurš karjerā nopelnīja aptuveni 166 miljonus ASV dolāru), kurš savulaik bija Lielbritānijas apmaksātākais sportists. Un pat tad viņš varēja staigāt pa ielām un neviens viņu neatpazina," norādīja Klārks.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu