LM: Latvijā pēdējos gados tēvi arvien vairāk iesaistās rūpēs par bērnu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: fizkes/Shutterstock

Latvijā pēdējos gados tēvi arvien vairāk iesaistās rūpēs par bērnu, ko apstiprina dažādi dati, tai skaitā paternitātes atvaļinājumu izmantojušo tēvu skaits, norāda Labklājības ministrija (LM).

Atbilstoši 2020. gada augustā veiktās socioloģiskās aptaujas datiem iedzīvotāji atzīst, ka tēvam ir neatņemama un nozīmīga loma bērna personības veidošanās procesā, jo īpaši būtisku iespaidu atstājot uz tādiem veselīgas personības veidošanās aspektiem kā drošības sajūta (85%), dažādu dzīves prasmju attīstība (81%), bērna uzvedība (80%) un pašapziņa (80%), informēja LM Komunikācijas nodaļas sabiedrisko attiecību speciālists Egils Zariņš.

Ieviešot prasības, kas paredzētas Eiropas Savienības direktīvā par darba un privātās dzīves līdzsvaru vecākiem un aprūpētājiem, 1. augustā stājās spēkā Darba likuma grozījumi, ar kuriem pagarināts paternitātes atvaļinājuma ilgums līdz 10 darba dienām līdzšinējo 10 kalendāra dienu vietā un un atvaļinājuma izmantošanas laiks - atvaļinājumu bērna tēvam piešķir tūlīt pēc bērna piedzimšanas, bet ne vēlāk kā sešu mēnešu laikā pēc bērna piedzimšanas, kamēr iepriekš tie bija divi mēneši.

Kā liecina pētījumu dati, sabiedrības informētība par atvaļinājumu bērna tēvam ir augsta - 81%, un vīriešu vērtējums par pieredzi, izmantojot tiesības uz paternitātes atvaļinājumu bērna tēvam, pārsvarā ir pozitīvs, norādīja Zariņš.

Pērn visvairāk bērni piedzimuši tēviem vecumā no 30 līdz 34 gadiem, no 35 līdz 39 gadiem un no 25 līdz 29 gadiem. Vidējais tēva vecums turpina pieaugt.

Savukārt paternitātes pabalstu 2021.gadā saņēma 9689 vīrieši, kuru vidējais vecums bija 33,6 gadi.

Tikmēr bērnu kopšanas atvaļinājumu Latvijā, kā secināts 2018. gada Eirobarometra aptaujā par darba un privātās dzīves līdzsvaru, biežāk izmanto sievietes - 63% gadījumu. Savukārt saskaņā ar Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras datiem 2021. gadā vidēji mēnesī vecāku pabalstu saņēma 20 275 cilvēki, tostarp 16 874 sievietes un 3401 vīrietis.

Kopš 2010. gada septembra otrā svētdiena Latvijā ir Tēva diena, kas ir arī iespēja pievērst plašāku sabiedrības uzmanību tēva lomai bērna dzīvē un veicināt aktīvāku tēva iesaisti rūpēs par bērnu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu