Kotins: Krievijas karavīri Zaporižjas AES nogalinājuši divus darbiniekus un terorizē citus (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ukraiņu karavīrs Mikolajivā.
Ukraiņu karavīrs Mikolajivā. Foto: AFP/SCANPIX

Krievijas karavīri, kas kontrolē Zaporižjas atomelektrostaciju (AES), nogalinājuši divus AES darbiniekus un terorizē citus, piektdien ziņu aģentūrai sacīja Ukrainas atomenerģijas uzņēmuma "Enerhoatom" prezidents Petro Kotins.

Kotins norādīja, ka AES pamazām izveidots personāla terorizēšanas režīms.

"Divi cilvēki tika piekauti līdz nāvei. Mēs nezinām, kur šobrīd atrodas apmēram desmit cilvēki, [krievi] viņus aizveda, un pēc tam mēs neesam saņēmuši nekādu informācijas par viņu atrašanās vietu," sacīja Kotins, piebilstot, ka aptuveni 200 cilvēki tikuši aizturēti.

Februārī Ukrainā iebrukušais Krievijas karaspēks Zaporižjas AES sagrāba martā, bet stacijā joprojām strādā "Enerhoatom" ukraiņu darbinieki.

Ukraina apsūdz Krieviju, ka tā pārvērtusi atomelektrostaciju militārā bāzē un izmanto to kā vairogu uzbrukumu veikšanai.

Kotins pašreizējo situāciju Zaporižjas AES raksturoja kā ļoti smagu. Viņš sacīja, ka pret AES darbiniekiem tiek pielietots fizisks spēks un viņi tiekot spīdzināti un psiholoģiski salauzti.

Kotins stāstīja, ka AES un Enerhodaras apšaudīšana nozīmē, ka darbiniekiem ir riskanti apmeklēt savas ģimenes ārpus AES, un apšaudes laikā AES teritorijā ievainoti divi cilvēki.

"Taču cilvēki saprot, ka no viņiem ir atkarīga stacijas kodoldrošība, tāpēc darbinieki atgriežas Enerhodarā un turpina strādāt objektā," viņš piebilda.

Starptautiskās Atomenerģijas aģentūras (IAEA) eksperti pagājušajā nedēļā apmeklēja Zaporižjas AES un pēcāk nāca klajā ar ziņojumu. Tajā norādīts, ka Zaporižjas atomelektrostacijas darbinieki, kas mēnešiem ilgi bijuši spiesti strādāt Krievijas okupācijas varas pakļautībā, strādā nedrošos apstākļos un pakļauti lielam stresam, kas var palielināt kļūdīšanās risku, kas savukārt var atsaukties uz kodoldrošību.

"Šī situācija jālabo pēc iespējas ātrāk," uzsvēra Kotins.

IAEA ziņojumā arī aicināts nekavējoties izveidot "kodoldrošības un aizsardzības zonu" ap AES, bet Kotins norādīja, ka to var interpretēt dažādi.

"Ja tā ir atomelektrostacijas demilitarizācija, mēs to pilnībā atbalstām. Ja tā ir (..) kaut kādu drošības zonu izveide ar kopīgu kontroli ar krieviem, tad tas, protams, mums ir nepieņemams lēmums," sacīja Kotins.

"Mēs uzstāsim uz demilitarizētas zonas izveidi ap AES ar miera uzturētāju grupu līdzdalību," viņš piebilda.

Ukraina arī uzstāj, lai Krievijas karaspēks izved smago militāro tehniku no AES un lai Krievijas valsts atomenerģijas korporācijas "Rosatom" darbinieki pamet apgabalu, norādīja Kotins.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu