"Tas ir militārs brīnums." Ukraiņi par šoku un prieku pēc ciematu atbrīvošanas

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ukrainas karavīri saplēš Krievijas karogu.
Ukrainas karavīri saplēš Krievijas karogu. Foto: Reuters/ Scanpix

50 gadus vecās ukrainietes Natālijas seja priekā staro, kad viņa stāsta par brīdi, kurā okupantu valsts karaspēks tika izdzīts no viņas dzimtā ciemata Hersonas reģiona dienvidos ar nosaukumu Novovozņesenska. Pēdējo dienu laikā Ukrainas karaspēks strauji atgūst okupētās teritorijas, pārsteidzot ne tikai Krievijas karaspēku, bet arī pašus ukraiņus, vēsta britu raidsabiedrība BBC.

Sieviete rāmi un klusi strādāja savā lauku saimniecībā, līdz 29. martā ciematu ieņēma Krievijas karaspēks. Natālija atceras: ko okupantu karavīri neiznīcināja - to nozaga. Arī dakšiņas un karotes, un noāva kurpes no kāda pensionāra kājām.

"Viņi bija mežonīgi," atceroties pārdzīvoto, nosaka sieviete.

Pēc piecu mēnešu okupācijas ciemats 2. septembrī tika atbrīvots.

"Kad ieradās mūsu bruņotie spēki, mēs atradāmies pagrabā," stāsta Natālija. "Viņi ukraiņu valodā jautāja: "Vai šeit ir kāds dzīvs cilvēks?" Un es sapratu, ka tie ir mūsējie. Viņi bija tik izskatīgi, tik skaisti, it īpaši salīdzinājumā ar fašistiem (sievietes lietotais apzīmējums krievu karaspēkam)."

"Es nezināju, ko darīt, – vai man viņus apskaut vai satvert aiz rokas? Es pieskāros viņiem un biju ļoti laimīga," savas sajūtas raksturo sieviete.

Sociālos tīklus pēdējā laikā pārpludina attēli, kuros redzamas pamestas vai iznīcinātas Krievijas pozīcijas, un Ukrainas karavīri paceļ savas valsts karogu tikko atbrīvotajās teritorijās. Ukrainas spēki virzās uz priekšu, savukārt Krievijas okupantu karaspēks steidzīgi atkāpjas no stratēģiskām vietām Harkivas austrumu reģionā. 

"Krievijas armija steidzas kļūt slavena kā ātrākā armija pasaulē," tviterī rakstīja prezidenta Volodimira Zelenska biroja vadītājs Andrijs Jermaks. "Turpiniet skriet."

Pretuzbrukuma ātrums un plašums ir pārsteidzis ne tikai okupantus, bet arī daudzus ukraiņus. 

"Mums bija vajadzīga pamatīga uzvara, lai sevi uzmundrinātu," saka kāds ukraiņu žurnālists, "un šķiet, ka Harkivā valda domino efekts. Tomēr viņiem joprojām ir ieroči, karaspēks un liela daļa mūsu teritorijas. Cilvēki joprojām saprot, kas ir mūsu kaimiņš. Taču ir mazāk baiļu un lielāka pārliecība."

Kad BBC jūnijā ziņoja par notikumiem Ukrainā, britu raidsabiedrības žurnāliste Orla Gurina raksta, ka tobrīd nekas neliecināja, ka Ukrainas spēki varētu dot tik spēcīgu pretuzbrukumu. "Tas ir militārs brīnums," intervijā apstiprina Mihailo, 38 gadus vecs IT inženieris.

"Brīnums" ir panākts ar citu valstu ziedotajiem ieročiem un cita veida palīdzību.

"Mēs tagad redzam, ka krievi tiek uzvarēti, nevis vienkārši apsteigti," stāsta profesors Maikls Klārks, bijušais Karaliskā Apvienoto pakalpojumu institūta direktors. Viņš to uzskata par "agrīnu pagrieziena punktu".

Sestdien Zelenskis sacīja, ka Ukrainas karaspēks kopš septembra sākuma ir atguvis aptuveni 2000 kvadrātkilometru lielu valsts teritoriju.  Līdz svētdienas rītam tie jau bija 3000 kvadrātkilometri.

Pagaidām žurnālistus, tajā skaitā arī BBC reportierus, nelaiž tuvumā frontes līnijām, tādēļ nevienas puses apgalvojumus nevar pilnībā pārbaudīt. Krievija atzīst, ka tās karaspēks ir atkāpies no vairākām Harkivas teritorijas daļām, taču apgalvo, ka tas tika darīts, lai pārgrupētos.

BBC izdevās sazināties ar sievieti, kas joprojām dzīvo okupētajā Hersonā. Viņas identitāte drošības apsvērumu dēļ netiek atklāta. 

"Šķiet, ka pēdējo divu trīs dienu laikā militāristi ir nedaudz pieklusuši.

Viņi ir mazāk redzami kafejnīcās un restorānos. Ja sāksies cīņas uz ielām, tas būs ļoti bīstami. Bet es sēdēšu pagrabā dienām un nedēļām ilgi, ja tas būs nepieciešams. Es gribu šeit redzēt mūsu armiju un pateikties viņiem. Es gribu redzēt uzvaru," saka ukrainiete.

Uzvaru gaida arī aktīvistu tīkls pilsētas iekšienē. Viņi vāc datus par okupantu karaspēka militārajām pozīcijām un nodod to Ukrainas spēkiem.

Pretestības kustības dalībnieks, kura identitāte netiek atklāta, stāsta:

"Krievi atrod vietas, kur tiek uzņemtas fotogrāfijas. Dzīvokļos, kuri atrodas tuvu stratēģiskiem skatupunktiem, notiek masveida kratīšanas. Pagājušajā nedēļā bija divi gadījumi, kad cilvēkus no ielas aizveda prom."

Taču viņš saka, ka pozitīvās ziņas no frontes sniedz cerību: "Cilvēkus tagad ļoti iedrošina progress ap Harkivu. Daudzi cer, ka mēs būsim nākamie."

Seko mums arī Instagram un TikTok – uzzini visu pirmais!  

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu