Itāļi strīdas: vai elektrības taupīšanas labad var grēkot ar makaronu vārīšanas tradīcijām?

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Attēls ilustratīvs.
Attēls ilustratīvs. Foto: nerudol/Shutterstock

Itāļi ir pazīstami ar saviem gardajiem ēdieniem, tomēr strauji augošie elektrības rēķini Itālijā ir izraisījuši spraigas diskusijas par makaronu pagatavošanas veidiem, raksta "Euro News".

Daži itāļi apgalvo, ka makaronus var pagatavot, sagaidot, līdz ūdens ir sasniedzis vārīšanās temperatūru, un tad izslēdzot karstumu. Citi tomēr uzskata, ka tā ir kulinārijas ķecerība.

Kā norāda šefpavārs Vasfi Mesieha, kurš strādā tradicionālā itāļu restorānā "Sabatino"  Romā, makaroni patiešām var tikt pagatavoti, arī liesmai nedegot.

"Sasniedzot 100 grādu vārīšanās temperatūru, varat izslēgt liesmu un makaroni turpinās gatavoties, taču tie sanāks ļoti slikti," viņš piebilst.

Mesieha savas šefpavāra karjeras laikā ir gatavojis tradicionālo itāļu ēdienu "pasta carbonara" daudziem prezidentiem un pirmajām lēdijām, tostarp bijušajam ASV prezidentam Bilam Klintonam.

Tikmēr viņa darba devēja Luidžīna Pantalone, kuras ģimenei pieder "Sabatino" restorāns Romas centrālajā daļā jau gandrīz 100 gadus, ir nobažījusies par elektroenerģijas cenu celšanos. Tomēr viņa arī neuzskata, ka gāzes taupīšana ir dzīvotspējīgs risinājums viņas biznesam, jo klienti vēlas makaronus “al dente”, kas nozīmē stingrus un nepārvārītus.

"Mēs tikko izkļuvām no pandēmijas, kas mūs patiešām sašūpoja, un tikai tagad, kad strādājam un gūstam nelielu peļņu, mēs ciešam no gāzes un elektroenerģijas rēķinu palielināšanās," stāsta Pantalone. "Tas rada daudz problēmu mūsu biznesa vadībai, jo mēs cenšamies nemainīt savas cenas, bet es neesmu pārliecināta, cik ilgi mēs to spēsim."

Vadošā Itālijas makaronu ražotāju asociācija gan lēš, ka,

izmantojot šo pretrunīgo makaronu vārīšanas veidu, varētu ietaupīt līdz pat 47% no gāzes, kas tiek patērēta ar tradicionālo gatavošanas metodi.

Kā liecina organizācijas dati, deviņi no desmit itāļiem makaronus vāra, neizslēdzot uguni pēc tam, kad ūdens ir sasniedzis vārīšanās temperatūru.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu