"Sēņu šogad ir tik, cik ir." Mikoloģe skaidro, kāpēc šogad ir sēņu "krīze" un kāda situācija varētu būt turpmāk

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: encierro/Shutterstock

Sēņu izstāde ir ļoti iecienīts pasākums Latvijas Nacionālajā dabas muzejā, tomēr muzeja mājaslapā un sociālajos tīklos paziņota bēdīga ziņa - izstāde "Sēnes 2022" atcelta. Sazinājāmies ar Latvijas Nacionālā dabas muzeja botānikas nodaļas vadītāju un mikoloģi Initu Dānieli par to, kad izstāde varētu norisināties.

Šogad sēņu izstāde sākotnēji bija paredzēta laika posmā no 14. līdz 18. septembrim, tomēr Latvijas Nacionālais dabas muzejs nācis klajā ar paziņojumu par izstādes atcelšanu, papildinot, ka par izstādes iespējamo norises datumu informēs. 

Sarunā ar portālu "Receptes.lv" Latvijas Nacionālā dabas muzeja botānikas nodaļas vadītāja un mikoloģe Inita Dāniele stāsta, ka sava 40 gadu darba stāža laikā atminas vien divas reizes, kad izstāde atcelta. Viens no gadījumiem bijis, kad izstādi nācies pārtraukt otrajā dienā sala dēļ, jo ekspozīciju nav bijis iespējams atjaunot un papildināt. 

Mikoloģe arī atminas izstādi, kas norisinājusies pirms diviem gadiem, kad sēņu guvums izstādei vests no tālākiem Latvijas punktiem, piemēram, Daugavpils, jo Rīgas apkārtnes mežos sēņu vienkārši nav bijis. Rezultāts bijis ne visai iepriecinošs, jo izstāde tikusi maz apmeklēta. Iemesls: cilvēki domājuši, ka mežā sēņu nav, ja reiz paši nav atraduši.

To, vai šogad izstādi izdosies sagaidīt, Inita Dāniele teic, ir grūti prognozēt,

jo muzejam ir savs izstāžu grafiks, kā arī laikapstākļi ir tik neprognozējami, ka atliek uznākt kārtīgām salnām, lai par lielu daudzumu sēņu mežā varam aizmirst.

Kā iemeslu, kāpēc sēņu šogad ir tik, cik ir, mikoloģe min ļoti straujo laikapstākļu maiņu.

Ierasti pēc karsta jūlija sekojis mērens augusts ar sēņu augšanai labvēlīgu nokrišņu daudzumu un gaisa temperatūru, taču šogad izmaiņas bijušas ļoti krasas - pēc ilga karstuma un sausuma pēkšņs aukstums. Sēņu pazinēja norāda, ka sēņotnes vasaras laikā, visdrīzākais, stipri izkaltušas un tikai tagad sāk atkopties, bet vēsais laiks kavē sēņu augšanu.

Uz jautājumu, vai šogad sēņu neesamība varētu liecināt par to, ka arī nākamgad sēņu grozi paliks neizmantoti, mikoloģe mūsu raizes noraida, skaidrojot, ka ar sēnēm jau nekad neko īsti nevar zināt - šogad nav, nākamgad var būt arī īpaši daudz.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu