Ģenerālprokuratūra sākusi pārbaudi par plānoto zemes iegādi zem Biķernieku kompleksās sporta bāzes

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Attēls ilustratīvs.
Attēls ilustratīvs. Foto: Andrey_Popov/shutterstock

Ģenerālprokuratūra sākusi pārbaudi par plānoto zemes iegādi Biķernieku kompleksās sporta bāzes attīstībai, pavēstīja prokuratūra.

Ģenerālprokuratūrā saistībā ar saņemtu iesniegumu tiek veikta pārbaude par Ministru kabineta (MK) 31. augusta lēmumu atļaut Satiksmes ministrijai (SM) no privātpersonām pirkt nekustamos īpašumus Sergeja Eizenšteina ielā Biķernieku kompleksās sporta bāzes attīstības projekta īstenošanai, šim mērķim paredzot piešķirt līdzekļus 8 192 004 eiro apmērā no valsts budžeta līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem.

Prokuratūrā tika vērsusies Zaļo un zemnieku savienība (ZZS). Politiskais spēks iesniegumā norāda, ka

kadastrālā vērtība zemei zem Biķernieku trases ir 800 000 eiro, savukārt SM rosinājusi īpašumu iegādāties par četras reizes augstāku cenu, bet valdība nobalsojusi par desmit reizes augstāku cenu.

MK nesen nolēma SM piešķirt 8,192 miljonus eiro, lai tā no trim uzņēmējiem varētu atpirkt nekustamo īpašumu Sergeja Eizenšteina ielā, Rīgā, Biķernieku kompleksās sporta bāzes attīstības projekta īstenošanai.

Nekustamais īpašums sastāv no divām zemes vienībām - 3,2253 hektāru platībā un 14,5012 hektāru platībā. Uz abām zemes vienībām atrodas Ceļu satiksmes drošības direkcijai piederošas ēkas.

Zemesgabalu iegādei tiks izmantoti līdzekļi no neparedzētiem gadījumiem.

SM skaidro, ka 2020. gada 16. jūnijā tika izveidota Biķernieku kompleksās sporta bāzes attīstības projekta īstenošanai atsavināmo nekustamo īpašumu atlīdzības noteikšanas komisija, un 27. augustā sākta cenu aptauja par izdevīgāko īpašumu novērtēšanas piedāvājumu. Pakalpojuma līgums tika noslēgts 2020. gada decembrī ar SIA "Grant Thornton Baltic".

Atlīdzība par īpašumu noteikta 8 141 004 eiro apmērā, tostarp tirgus vērtība ir 8 123 538 eiro, bet kompensējamie zaudējumi par uz zemes īpašumiem esošajiem kokiem ir 17 466 eiro apmērā.

Kopējo tirgus vērtību veido Igora Skoka īpašumā esošo divu piektdaļu zemes vienību domājamo daļu tirgus vērtība 3 249 415 eiro apmērā, Rihardam Rāvim piederošās SIA "Grif 28" īpašumā esošo divu piektdaļu zemes vienību domājamo daļu tirgus vērtība 3 249 415 eiro apmērā un Andrim Putānam piederošās SIA "Resursi" īpašumā esošās vienas piektdaļas zemes vienību domājamās daļas tirgus vērtība 1 624 708 eiro apmērā.

MK rīkojuma projekts paredz Finanšu ministrijai no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" piešķirt SM 8 192 004 eiro, lai tā no privātpersonām varētu iegādāties nekustamos īpašumus Biķernieku kompleksās sporta bāzes attīstības projekta īstenošanai par noteikto atlīdzību 8 141 004 eiro, nostiprināt īpašuma tiesības zemesgrāmatā, apmaksājot valsts nodevu 50 000 eiro, kā arī kancelejas nodevu 30 eiro par īpašuma tiesību nostiprinājuma ierakstiem divos zemesgrāmatas nodalījumos, un sedzot notariālos izdevumus par privātpersonu parakstu īstumu apliecināšanu uz nostiprinājuma lūgumiem.

2018. gadā uzņēmēji Rāvja tēvs Guntis Rāvis, Skoks un Putāns, kuri visi tikuši minēti Latvijas miljonāru sarakstos, vērsās Izglītības un zinātnes ministrijā ar aicinājumu pārtraukt nacionālās sporta bāzes statusu daļai viņiem piederošās zemes pie Biķernieku trases. Uz jautājumu, kādi ir pašu zemes īpašnieku plāni par minētās zemes tālāku izmantošanu, piemēram, vai īpašnieki minēto zemi plāno izmantot komercdarbībai vai vēlas par to saņemt lielāku nomas maksu, zemes īpašnieku pārstāve pēc būtības skaidrību neviesa.

Savukārt 2019. gadā valdība konceptuāli atbalstīja SM priekšlikumu par 3,55 miljoniem eiro atpirkt privātpersonām piederošo zemi Biķernieku sporta kompleksā, tādējādi pilnībā pārņemot šo kompleksu valsts īpašumā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu