Sprādzienizturīgas durvis, šautuve, peldbaseins un boulinga telpa. Kādus pazemes bunkurus bailēs par nākotni pērk miljardieri? (4)

Foto: Apollo.lv kolāža
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

No tehnoloģiju speciālistiem un slavenībām līdz ārstiem, juristiem un uzņēmējiem - šo profesiju pārstāvjus vieno kopīga iezīme - viņi pēdējo gadu laikā steidz iegādāties greznus bunkurus, kuri drīzāk atgādina pazemes pilis ar peldbaseiniem, boulinga celiņiem un šautuvēm, vēsta biznesa žurnāls "Forbes".

Pandēmijas laikā daudzu bunkuru īpašnieki ar savām ģimenēm gatavojas vismaz sešus mēnešus ilgai dzīvei pazemē. Viņi neiegādājas bunkurus, lai vajadzības gadījumā sevi pasargātu no kodolkara vai asteroīdu trieciena, - šos cilvēkus galvenokārt satrauc pilsoniskie nemieri.

"Forbes" raksta, ka pēdējo septiņu gadu laikā bunkuru īpašnieki būvēja greznās patvertnes ar vienu mērķi - aizsargāt savas ģimenes. Bunkuri var būt ļoti dažādi: sākot no pāris telpām, uz kurām no dzīvesvietas ved speciāls tunelis, līdz pat plašiem pazemes īpašumiem tālu prom no mājām.

Viens no pazemes māju nozares līderiem, Teksasas uzņēmuma "Rising S Bunkers" īpašnieks Gerijs Linčs stāsta, ka viņa bizness plaukst, jo potenciālie pircēji uztraucas par savu nākotni.

"Diemžēl nepieciešamība pēc pazemes bunkuriem atkal ir pieaugusi," saka Linčs.

Viņš turpina: "Lai gan mēs specializējamies šāda veida produktu ražošanā, es labprātāk būvētu kaut ko citu, taču, tā kā mēs patiesi ticam to nepieciešamībai, mēs to nedarīsim, kamēr būs tirgus. Mēs burtiski varētu uzbūvēt jebko, jo mums ir ražošanas iekārtas, taču, tā kā ir augsti kvalitātes standarti un redzam tās pašas problēmas, ko redz mūsu klienti, mēs esam labākie šajā biznesā."

Viens no "Rising S Bunkers" uzbūvētās patvertnes īpašniekiem 45 gadus vecais Terijs ar trim bērniem dzīvo īpašumā Ohaio štatā. Pazemes bunkurs viņam pieder jau trīs gadus. Vīrietis nervozi gaida brīdi, kad vajadzēs ar ģimeni uz to doties.

Terija bunkurs neatrodas tieši zem viņa mājas, bet gan netālu no īpašuma. Virs bunkura ir evakuācijas lūka, kas ved pazemē. Tur atrodas trīs plašas guļamistabas un divas vannasistabas. Patvertne platības ziņā ir lielāka nekā daudzas mājas, kuras atrodas virszemē.

"Kad nolēmu pirkt bunkuru, mani nesatrauca kodolkarš," saka Terijs, "es vairāk raizējos par pilsoņu nemieriem. Tagad redzam, ka tas, kam bijām gatavojušies, varētu notikt.

Tas ir pavisam cits stāsts, kad cilvēki cīnās par pārtiku un tualetes papīru. Manuprāt, vīruss neiznīcinās pasauli - es domāju, ka tas nāks pēc tam."

Ērta bunkura izveidošana Terija ģimenei bija prioritāte. Tas viņa ģimeni pasargās līdz pat sešiem mēnešiem.

Terijs skaidro savu izvēli: "Mums ir trīs bērni, un gribējām, lai viņiem un maniem vecākiem būtu iespēja tur palikt. Mēs pielāgojām bunkuru savām vajadzībām ar "Rising S" [uzņēmuma] palīdzību.

Mums ir trīs guļamistabas, divas lielās guļamistabas, viena guļamistaba bērniem, liela ģimenes istaba, telpa darbam, noliktavas telpa, virtuve un ieroču telpa."

Ģimene bunkurā ir pāris reizes nakšņojusi, lai to izmēģinātu: "Bērniem patīk, jo tas ir liels un tā ir vieta, kuru interesanti izpētīt."

"Mēs pārveidojām vienu no telpām par noliktavu," saka vīrietis. "Mums ir tik daudz pārtikas un ūdens, lai pietiktu tieši sešiem mēnešiem. Daudz konservējam paši, mums ir daudz pupiņu un rīsu, kurus uzglabājam maisos. Tā ir daudz lētāk, nekā pirkt gatavu ēdienu, un var pagatavot daudz vairāk. Arī garšo labāk, jo var pievienot garšvielas pēc savas patikas."

Ģimene ir padomājusi arī par izklaidēm bērniem. "Man ir septiņas lielas kastes ar "Blu-Ray" filmām," Terijs stāsta, "ļoti daudz galda spēļu, un, protams, kamēr nepazudīs interneta pieslēgums, mums ir "Xbox", "Nintendo Switch" un planšetdatori. Tie bērniem palīdzēs mācīties tiešsaistē un ārpus tās."

Vīrietis ir parūpējies arī par drošību pilsonisko nemieru laikā: 

"Mums ir ieroči, bet tos izmantosim tikai kā galējo līdzekli. Apkārt īpašumam ir uzstādītas 15 slēptās kameras, un mēs esam izmēģinājuši 25 minūšu ilgo bēgšanas plānu uz bunkuru." 

Bunkurs atrodas gandrīz divus metrus zem zemes. Terijs atklāj, ka tā iegādei ir iztērējis vairāk nekā 1 miljonu eiro.

Uzņēmums "Rising S Bunkers" piedāvā dažāda veida bunkurus. Cenu amplitūda ir sākot no 40 tūkstošiem eiro līdz pāris miljoniem.

Dārgākā uzņēmuma patvertne ir "Aristokrāts", kuru var iegādāties par nedaudz vairāk kā astoņiem miljoniem eiro.

"Aristokrātā" var dzīvot 50 cilvēku. Tajā ir spēļu istabas, sauna, trenažieru zāle, mediju telpa, boulinga zāle, ieroču telpa un peldbaseins. Lielajā bunkurā var pielāgot grīdas segumu, paklājus un virtuves iekārtojumu, tajā ir atrodama vairāku transportlīdzekļu garāža, siltumnīca, kurā audzēt ilgtspējīgu pārtiku, un lielas noliktavas telpas. Istabas ir aprīkotas ar santehnikas un kanalizācijas sistēmu. Kompleksa darbību nodrošina divi enerģijas avoti.

Netālu no "Aristokrāta" bunkura ieejas ir virszemes māja.

Ārēji tā izskatās pēc parastas ēkas, taču patiesībā aiz tās metāla sienām ir vēl viena tērauda ložu izturīga siena. Un aiz ārēji vienkāršajām standarta durvīm atrodas vēl vienas sprādzienizturīgas durvis.

Iekšā patvertnē pie bunkura ieejas ir vēl viens aizsardzības slānis. Lūka, kas ved uz bunkuru, atrodas aiz mākslīgas sienas. Arī šī siena, tāpat kā citas, ir izgatavota no tērauda. Tiklīdz tiks atslēgts slēpts durvju bloķēšanas mehānisms, šī siena pavērsies, lai tās saimniekam parādītu bunkura ieeju. Nākamā ir lūka, kuras durvis var aizslēgt arī no iekšpuses, izmantojot divas bīdāmās skrūves.

Šajā patvertnē ir ložu izturīgas durvis, gaisa filtrēšanas sistēma, virtuves gatavošanas virsma ar izlietni, plaukti pārtikas uzglabāšanai, ūdens spiediena sūkņi, dušas, ūdens sildītāji, LED apgaismojums, saules enerģijas ģenerēta uzlādes sistēma ar baterijām, TV un DVD ierīces, infrasarkanā drošības sistēma, mēbeles ar pretkorozijas pārklājumu, un citas ekstras.

Par nedaudz vairāk kā četriem miljoniem eiro ir iespējams arī iegādāties "Prezidenta bunkuru", kas sastāv no pieciem atsevišķiem bunkuriem, deviņām privātām guļamistabām, desmit divstāvu gultām un astoņiem guļamdīvāniem. Ir arī pieejams bunkurs ar nosaukumu "The Ultra", kurā ir sešas guļamistabas, divas virtuves, divas lielās guļamistabas, trenažieru zāle, šautuve un siltumnīca.

Kolekcijā ir arī lētāki modeļi, taču cena nosaka bunkura sniegto drošību un aizsardzību ilgtermiņā.

Seko mums arī Instagram un TikTok – uzzini visu pirmais!  

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu