Kāds ir labākais scenārijs Porziņģa gaidāmajai NBA sezonai?

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Latvijas basketbolists Kristaps Porziņģis
Latvijas basketbolists Kristaps Porziņģis Foto: Elizabete Ronija Dreimane/TVNET

Jau pēc nedaudz vairāk kā mēneša pirmo pilno sezonu Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) klubā Vašingtonas "Wizards" uzsāks latviešu basketbolists Kristaps Porziņģis. "Bulletsforever" apskatnieks Renzo Salao norāda, ka latviešu basketbolistam jau iepriekš iekarotas virsotnes atkal būs jāsasniedz tieši aizsardzībā.

27 gadus vecais latviešu basketbolists aizvadītajā sezonā vidēji spēlē izcēlās ar 20,2 punktiem un 8,3, kā arī 1,6 bloķētiem metieniem.

Populārā NBA statistikas datubāze "Basketball Refference" Porziņģim nākamsezon paredz viņa karjeras labākos statistikas rādītājus uzbrukumā un cīņā par atlēkušajām bumbām - 24 punkti spēlē, 10 bumbas zem groziem, 2,6 rezultatīvas piespēles ar 46,2% precizitāti metienos no spēles, kā arī 33,8% precizitāti tālmetienos.

Šādi statistikas rādītāji uzbrukumā un cīņā par atlēkušajām bumbām, visticamāk, arī ir aptuvenie Porziņģa griesti (vai tuvu tam), ja uzbrukumā viņš netiek "apdalīts", kā tas bieži vien notika Dalasas "Mavericks".

Porziņģis un Bredlijs Bīls pagājušajā sezonā tā arī neuzspēlēja kopā, līdz ar to vēl nav zināms, cik labu mijiedarbību laukumā abiem "Wizards" spīdekļiem izdosies izveidot.

Ja augstāk minētie statistikas rādītāji varētu būt Porziņģa labākais vai vismaz optimālais nākamās sezonas sniegums uzbrukumā, tad Salao izceļ tieši latvieša spēli aizsardzībā, kur atsevišķos rādītājos piedzīvots pamatīgs kritums. Piemēram, vidēji spēlē traucētajos pretinieku metienos ("contested shots"):

  • 2016./17. gada sezona: 15,4 metieni (2. vieta NBA)
  • 2017./18. gada sezona: 13.7 metieni (4. vieta NBA)
  • 2019./20. gada sezona: 12.8 metieni (10. vieta NBA)
  • 2020./21. gada sezona: 11.3 metieni (10. vieta NBA)
  • 2021./22. gada sezona: 9.6 metieni (21. vieta NBA)

Piezīme - šis statistikas rādītājs tiek uzskaitīts tikai kopš 2016./2017. gada sezonas, bet Porziņģis savu debiju NBA piedzīvoja gadu ātrāk.

21. vieta NBA, protams, nav slikts rādītājs, tomēr pirmajās divās sezonās (pirms krustenisko saišu traumas) latviešu basketbolists bija elites līmenī. Arī nākamajās sezonās pēc savainojuma izārstēšanas viņš bija labāko desmitniekā.

Vēl viens advancētās statistikas rādītājs, kas atspoguļo basketbolista sniegumu aizsardzībā ir pretspēlētāja metienu precizitāte jeb basketbolista metienu procents salīdzinājumā ar precizitāti pret konkrēto spēlētāju.

Piemērs - basketbolists x vidēji spēlē grozam uzbrūk ar 48% precizitāti, bet spēlējot pret Porziņģi viņš grozam uzbrūk ar 43,5% precizitāti. Tātad Porziņģim pret konkrēto spēlētāju minētais statistikas rādītājs ir -4,5%. Šajā gadījumā - jo lielāks mīnuss, jo labāk.

Porziņģa uzrādītais augstāk minētajā statistikas rādītājā:

  • 2015./2016. gada sezona: -4,6% (4. vieta NBA)
  • 2016./17. gada sezona: -3,5% (13. vieta NBA)
  • 2017./18. gada sezona: -3,8% (9. vieta NBA)
  • 2019./20. gada sezona: -3,9% (15. vieta NBA)
  • 2020./21. gada sezona: -0,2% (72. vieta NBA)
  • 2021./22. gada sezona: -0,3 (81. vieta NBA)

Šajā statistikas rādītājā vērojams nepielūdzams kritums tieši pēdējās divās sezonās, kad Porziņģa mobilitāte savā laukuma galā tik tiešām bija manāmi ierobežota, visticamāk, tieši 2020. gada izslēgšanas spēlēs gūtā meniska savainojuma dēļ.

Salao norāda, ka tieši mobilitātes atgūšana aizsardzībā būs atslēgas elements, lai nākamo sezonu Porziņģis varētu saukt par izdevušos.

"Augsta līmeņa sezona Porziņģa izpildījumā ir ne tikai izvairīšanās no savainojuma. Tagad, kad ir pagājuši jau pieci gadi kopš viņa karjeras smagākā savainojuma, Porziņģim nepieciešams atgūt mobilitāti, kas spēja izmainīt spēļu rezultātus.

Protams, pat Santa Klauss nevar garantēt, ka Porziņģis kustēsies tā kā 2017. gadā. Bet pēc savainojumu nenomāktām pēdējām nedēļām ar "Wizards", Porziņģis aizvadīja spēles arī ar Latvijas izlasi, kurās viņš izskatījās veselāks nekā citus gadus neilgi pirms sezonas sākuma," latviešu basketbolista sniegumu Pasaules kausa kvalifikācijas mačos izcēla Salao.

Apskatnieks, kā piemēru minēja šajā video redzamo epizodi, kurā Porziņģis aizsardzībā kājās tiek līdzi turku līderim Džedi Osmanam:

Šī arī nebija vienīgā epizode, kurā Porziņģis, perimetrā paliekot viens pret vienu ar Osmanu, pretiniekam tika līdzi kājās. Vismaz augusta beigās aizvadītajā Pasaules kausa kvalifikācijas maču logā Porziņģis izskatījās patiesi kustīgs un, kā jau minēja Salao, vesels.

Jauno NBA sezonu "Wizards" sāks 19. oktobrī, viesos tiekoties ar nākamās sezonas potenciālo pastarīti Indianas "Pacers".

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu