Pēc zaudējuma vēlēšanās atkāpsies Zviedrijas premjerministre

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Zviedrijas premjerministre Magdalēna Andešsone.
Zviedrijas premjerministre Magdalēna Andešsone. Foto: EPA/Scanpix

Zviedrijas premjerministre Magdalēna Andešsone, kas pārstāv sociāldemokrātus, zaudējusi parlamenta vēlēšanās un nolēmusi atkāpties no amata.

Saskaņā ar rezultātiem, kas iegūti pēc 99% balsu saskaitīšanas, labējo partiju bloks, ko veido konservatīvā Moderātu partija, galēji labējie Zviedrijas Demokrāti (SD), kristīgie demokrāti un liberāļi, kopā ieguvuši 176 no 349 parlamenta deputātu vietām.

Savukārt kreiso partiju bloks, ko veido astoņus gadus pie varas bijušie sociāldemokrāti, zaļie, Centra partija un galēji kreisie, izcīnījis 173 mandātus.

Parlamenta vēlēšanas Zviedrijā notika 11. septembrī.

Andešsone preses konferencē norādīja, ka labējo partiju bloks ieguvis vairākumu.

Tas ir "neliels vairākums, bet tomēr vairākums," sacīja premjere, paziņojot, ka ceturtdien iesniegs atlūgumu.

Vēl nekad iepriekš Zviedrijas valdība nav paļāvusies uz SD atbalstu. SD guvuši lielus panākumus vēlēšanās, kļūstot par otro lielāko partiju parlamentā aiz sociāldemokrātiem, kas dominējuši Zviedrijas politikā kopš pagājušā gadsimta trīsdesmitajiem gadiem.

Taču premjerministra amats, visticamāk, tiks moderātu līderim Ulfam Kristersonam, kurš sociālajā tīklā "Facebook" paziņoja, ka sāk darbu pie jaunas un spēcīgas valdības izveides.

Gaidāms, ka ceturtdien pēc Andešsones atkāpšanās parlamenta spīkers uzticēs Kristersonam vairākuma izveidošanu, ar ko sāksies sarunu periods.

Jaunā premjerministra ievēlēšana nenotiks ne agrāk par 27. septembri, kad darbu sāks parlaments.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu