Premjers: Latvijā ir svarīgi turpināt koruptīvu darbību izskaušanu valsts pārvaldē

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Valsts kanceleja

Latvijā ir svarīgi turpināt koruptīvu darbību izskaušanu valsts pārvaldē, aģentūrai LETA  ceturtdien sacīja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV), komentējot finanšu ministra Jāņa Reira (JV) lēmumu no amata atstādināt Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektori Ievu Jaunzemi saistībā ar nesenajām aizturēšanām VID Nodokļu un muitas policijā.

Viņš uzsvēra, ka ir svarīgi, lai tādos gadījumos, kāds tika konstatēts VID, turpinās valsts pārvaldes attīrīšana, jo apsūdzības ir ļoti nopietnas.

Savukārt finanšu ministra rīcību, ierosinot disciplinārlietu un atstādinot no amata VID ģenerāldirektori, Kariņš nosauca par ātru un izlēmīgu. "Apsūdzība ir, ka samērā augstā līmenī VID ir atklātas dziļas koruptīvas darbības. Tā ir ātra un izlēmīga rīcība no viņa puses. Galvenais ir tagad ļaut tiesībsargājošajām iestādēm visu noskaidrot," teica premjers.

Vienlaikus, jautāts, vai šādā gadījumā arī pašam Reiram nevajadzētu uzņemties politisku atbildību par Finanšu ministrijas pārraudzības iestādē atklāto, Kariņš sacīja, ka šajā gadījumā nav saskatāmas likumsakarības ar ministra vai ministrijas īstenoto politiku.

Jau vēstīts, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) ir aizturējis vairākus VID Nodokļu un muitas policijas, kā arī VID Iekšējās drošības pārvaldes darbiniekus, kam sekoja finanšu ministra rīkojums par Jaunzemes atstādināšanu no amata.

Reirs norāda, ka ir aizturēta organizēta noziedzīga grupa, kas sastāv no augsta līmeņa VID darbiniekiem. Aizturētie, kuriem tiesa ir piemērojusi apcietinājumu, nav nekādi zema līmeņa inspektori vai kāds atsevišķs muitnieks, bet ļoti augsta līmeņa amatpersonas, kas strādā tiešā pārvaldes direktora vadībā, kurš savukārt pakļaujas tieši ģenerāldirektorei.

Papildu finanšu ministrs ir uzdevis lemt par VID Nodokļu un muitas policijas pārvaldes direktora Kaspara Podiņa atbildību un atstādināšanu uz pārbaudes laiku, ņemot vērā nesenās KNAB aizturēšanas VID Nodokļu un muitas policijā.

"Noziegumi, par kuriem šīs amatpersonas ir aizturētas, arī ir paši nopietnākie, kādus amatpersona vien var pieļaut. Šādā situācijā nav iedomājams, ka iestāde varētu izlikties, ka nekas nav noticis un turpināt mierīgi strādāt tālāk," uzsver Reirs.

Tāpat ziņots, ka KNAB augusta izskaņā veica kriminālprocesuālās darbības vairākos objektos, tostarp VID. Šīs izmeklēšanas darbības tika veiktas jūnijā sākumā sāktajā kriminālprocesā aizdomās par iespējamu kukuļņemšanu lielā apmērā personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās. Kriminālprocesa laikā tika aizturētas trīs personas, bet vēl divām personām tika noteiktas tiesības uz aizstāvību. Divām no šīm personām tika piemērots apcietinājums.

KNAB sīkāku informāciju par šo lietu nesniedza, bet aģentūras LETA rīcībā esošā informācija liecina, ka lietā tika apcietināts VID Nodokļu un muitas policijas pārvaldes Finanšu noziegumu izmeklēšanas daļas Pirmās izmeklēšanas nodaļas vadītājs Intars Štālbergs.

Savukārt, pēc TV3 rīcībā esošajām ziņām, apcietinājumā saistībā ar kukuļņemšanas lietu nonākusi arī VID darbiniece Inita Lūre, kura Finanšu policijā strādāja no 2005.gada.

KNAB kratīšanas notikušas arī vēl vienas VID amatpersonas - Jāņa Akmentiņa - mājās.

KNAB izmeklētajā lietā par apsūdzību safabricēšanu un mēģinājumu no "Stiga RM" īpašnieka Andra Ramoliņa izspiest 100 000 eiro kukuli varētu būt iesaistīti arī politiķi no partiju apvienības "Attīstībai/Par!". Uz "TV3 Ziņu" jautājumu, vai noziedzīgajai grupai varētu būt saistība ar kādiem "Attīstībai/Par!" politiķiem, Ramoliņš atbildēja: "Tur varētu būt saistība, jā."

Prokuratūra ir apstiprinājusi, ka pret uzņēmēja Ramoliņa ģimenes uzņēmumiem patiešām bijis ierosināts safabricēts kriminālprocess. Prokurors šo Nodokļu un muitas policijas izmeklētāja nelikumīgo lēmumu divus mēnešus vēlāk atcēlis.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu