"Eurobasket 2022": Laiks noskaidrot finālistus

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Vācijas izlases basketbolisti
Vācijas izlases basketbolisti Foto: SIPA/Scanpix

Piektdien, 16. septembrī, Vācijas galvaspilsētā Berlīnē tiks aizvadīti Eiropas basketbola čempionāta pusfināli.

Vispirms plkst.18.15 laukumā dosies Francija un Polija, bet plkst.21.30 sāksies Spānijas un Vācijas duelis. Šo maču uzvarētājas svētdien tiksies pusfinālā.

Pagājušajā Eiropas čempionātā francūžiem nācās samierināties ar neveiksmi jau astotdaļfinālā, kamēr Polijai neizdevās izkļūt no grupas, tajā ieņemot piekto vietu.

Francija B apakšgrupā piecās spēlēs tika pie trim uzvarām, apspēlējot Lietuvu, Bosniju un Hercegovinu un Ungāriju, taču piedzīvoja neveiksmes pret Slovēniju un Vāciju un ieņēma trešo vietu. Astotdaļfinālā francūžiem pretī stājās Turcija, kuru izdevās uzvarēt pagarinājumā ar 87:86, bet ceturtdaļfinālā, vēlreiz pagarinājumā, ar 93:85 izdevās pieveikt Itāliju.

Tikmēr Polija sasniedza pusfinālu pirmo reizi kopš 1971.gada. Polijas basketbolisti D grupā tika pie trim panākumiem, uzvarot Nīderlandi, Izraēlu un Čehiju, taču zaudēja Serbijai un Somijai. Poļi astotdaļfinālā stājās pretī Ainara Bagatska trenētajai Ukrainas izlasi, kuru pārspēja ar 94:86, bet ceturtdaļfinālā ar 90:87 lika no titula atvadīties Slovēnijai.

Trīskārtējā Eiropas čempione Spānija labāko astoņniekā iekļuva 19.čempionātā pēc kārtas, kamēr vācieši tik tālu tikuši ceturto reizi.

Spānijas basketbolisti A apakšgrupā Tbilisi uzvarēja Bulgāriju, Gruziju, Melnkalni un Turciju un zaudēja Beļģijai, bet ar bilanci 4-1 bija gana, lai izcīnītu pirmo vietu. Astotdaļfinālā pretī stājās Lietuva, kas spraigā cīņā ar 102:94 tika uzveikta papildlaikā, ceturtdaļfinālā ar 100:90 pārspējot Somiju.

Vācija, kura Eiropas čempionātu pusfinālos nav spēlējusi kopš 2005.gada, pēdējoreiz Spāniju vinnēja tieši 2005.gadā - ceļā pēc sudraba medaļām.

Vācijas basketbolisti ieņēma otro vietu B apakšgrupā, kur zaudēja tikai Slovēnijai, bet pārspēja Franciju, Bosniju un Hercegovinu, papildlaikā Lietuvu un Ungāriju. Astotdaļfinālā vācieši ar 85:79 guva virsroku pār Melnkalni, bet ceturtdaļfinālā ar 107:96 pārspēja Grieķiju.

Pēc apļa cīņām katras grupas četras labākās komandas iekļuva izslēgšanas spēlēs.

Šī ir ceturtā reize, kad Eiropas čempionāta finālturnīra vīriešiem priekšsacīkšu spēles tika aizvadītas četrās dažādās valstīs.

2017.gadā par Eiropas čempioniem basketbolā kļuva Slovēnijas izlases spēlētāji, izcīnot savu pirmo titulu vēsturē. Slovēnija, kura ceturtdaļfinālā uzvarēja Latviju, finālā pieveica Serbiju. Cīņā par trešo vietu Spānija apspēlēja Krieviju.

Latvijas izlase Eiropas meistarsacīkšu finālturnīrā piedalījusies 14 reizes, taču šoreiz finālturnīram kvalificēties neizdevās, H grupā paliekot pēdējā vietā aiz Bosnijas un Hercegovinas, Grieķijas un Bulgārijas.

Eiropas čempionāts norisināsies līdz svētdienai.

Nākamais Eiropas čempionāts notiks pēc trim gadiem, vienu no apakšgrupām un izslēgšanas turnīru uzņemot Rīgai.

Šim finālturnīram bija jānotiek 2021.gadā, taču tā kā Covid-19 pandēmijas dēļ par gadu tika pārceltas Tokijas olimpiskās spēles, gadu vēlāk pulcējas arī kontinenta spēcīgākie basketbolisti.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu