Ņem vērā! ⟩ Strauji pieaugusi elektroauto uzlādes cena CSDD ātrās uzlādes stacijās

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Elektromobiļu ātrās uzlādes stacija.
Elektromobiļu ātrās uzlādes stacija. Foto: Zane Bitere/LETA

No piektdienas, 16. septembra, Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) ātrās uzlādes stacijās "e-mobi" būtiski pieaugusi pakalpojuma cena. Ja iepriekš elektroauto uzlāde minūtē maksāja 15 centus, tad tagad cena paaugstināta vairāk nekā trīs reizes - 53 centi par uzlādes minūti, vēsta CSDD.

Ministrijā skaidro, ka saistībā ar elektroenerģijas cenu kāpumu un nodrošinātu CSDD elektrotransportlīdzekļu uzlādes pakalpojuma cenas atbilstību tirgus situācijai un elektroenerģijas cenu svārstībām, kā arī lai netiktu palielināts EUS tīkla uzturēšanas izmaksu slogs uz valsts budžetu, valdība lēma aktualizēt 2018. gadā noteiktās uzlādes pakalpojuma cenas CSDD uzturētajā uzlādes tīklā.

Grozījumu projekts paredz pakalpojuma cenu veidot no divām komponentēm - fiksētās un mainīgās, kur uzlādes pakalpojuma cenas mainīgā komponente tiktu pārrēķināta ne biežāk kā reizi mēnesī, ja elektroenerģijas vidējās mēneša cenas svārstības "Nord Pool" biržā pārsniedz 20%, salīdzinot ar iepriekšējā aprēķinā izmantoto elektroenerģijas cenu palielinājuma vai samazinājuma virzienā.

Jau ziņots, ka izmaksu pieauguma dēļ mainīsies CSDD pakalpojumu cenrādis, pieaugot vadīšanas eksāmena cenai atbilstoši izvēlētajai kategorijai, paredz 13. septembrī valdībā atbalstītie grozījumi.

Satiksmes ministrijas pārstāvji skaidro, ka grozījumi CSDD cenrādī pieņemti, sekojot līdzi Valsts kontroles ieteikumiem. Jaunais cenrādis paredz cenu izmaiņas tādos pakalpojumos kā transportlīdzekļa vadīšanas eksāmens, elektroauto uzlāde CSDD uzlādes tīklā un citiem pakalpojumiem.

Šī gada aprīlī Valsts kontrole publicēja revīziju "Vai Satiksmes ministrija pārvalda kapitālsabiedrības atbilstoši normatīviem aktiem un labai praksei?", kur tostarp padziļināti vērtēja CSDD deleģēto valsts pārvaldes uzdevumu efektivitāti izmaksu ziņā.

Viens no dokumentā izteiktajiem ieteikumiem bija aktualizēt CSDD cenrādi, jo uzņēmuma sniegto pakalpojumu pašizmaksa būtiski atšķiras no tobrīd valdības apstiprinātā cenrāža.

Noteikumu projekts nosaka jaunus transportlīdzekļu vadīšanas eksāmena pakalpojumus un to izcenojumus atkarībā no transportlīdzekļa kategorijas, kā arī nepieciešamības atkārtotā eksāmenā apliecināt iemaņas speciālo figūru izpildē.

Pašlaik vadīšanas eksāmenam un atkārtotam eksāmenam, neatkarīgi no transportlīdzekļa kategorijas un atšķirīgā resursu ieguldījuma, ir vienota cena. Vadīšanas eksāmenam tā ir 24,58 eiro, savukārt atkārtotam eksāmenam - 19,68 eiro.

Savukārt valdībā atbalstītie grozījumi paredz, ka vadīšanas eksāmens A un B kategorijas transportlīdzekļiem maksās 29,85 eiro un atkārtotais eksāmens 22,87 eiro, bet C un D kategorijai vadīšanas eksāmens maksās 36,84 eiro un atkārtotais eksāmens - 29,85.

Satiksmes ministrijā skaidro, ka precizētas pakalpojuma cenas teorētiskajam eksāmenam mehānisko transportlīdzekļu un kuģošanas līdzekļu vadītājiem, mopēdu vadītājiem, kā arī transportlīdzekļu vadītāju sagatavošanas pasniedzēja un instruktora atestācijai.

Valdībā atbalstītie grozījumi liecina, ka, piemēram, teorētiskajam eksāmenam mehānisko transportlīdzekļu vadītājiem cena samazināsies. Ja tagad teorētiskais eksāmens mehānisko transportlīdzekļu un kuģošanas līdzekļu vadītājiem maksā 12,63 eiro, tad grozījumi paredz, ka tas maksās 11,40 eiro. Savukārt mopēdu vadītājiem teorētiskā eksāmena cena pieaugs no 5,01 eiro līdz 9,06 eiro.

Transportlīdzekļu vadītāju sagatavošanas pasniedzēja un instruktora atestācijas maksa pieaugs no 10,44 eiro līdz 20,81 eiro.

Turpmāk CSDD cenrādī būs noteikta elektroskrejriteņa reģistrācijas maksa, kas būs tāda pati kā velosipēda reģistrācijai. Izmaksas e-pakalpojumam būs lētākas, nekā pakalpojumu saņemšanai klātienē klientu apkalpošanas centrā. Tāpat kā gadījumā, ja tiek reģistrēts velosipēds, arī elektroskrejritenim izsniegs reģistrācijas uzlīmi.

Jaunais cenrādis paredz palielināt cenu transporta reģistrācijas numuriem, kas satur tikai viena cipara simbolus vai tādu ciparu kombināciju, kur pirmais cipars ir jebkāds skaitlis un visi atlikušie ir "0", lai samērotu šādu numuru pieprasījumu ar to pieejamību un līdzsvarotu pakalpojuma izmaksas. Šādiem transporta reģistrācijas numuriem cena būs 300 eiro.

Satiksmes ministrijā norāda, ka pašlaik pieprasījums pēc šādiem numuriem ir ievērojami lielāks nekā to skaits un tos pasūta dažu minūšu laikā pēc to piedāvāšanas CSDD e-pakalpojumā, taču nereti tie tiek tālāk tirgoti dažādos interneta portālos. Cenrādis paredz arī augstāku maksu par mopēdu, piekabju un kuģošanas līdzekļu numuru izvēli. Savukārt būtiski tiks samazināta maksa par standarta valsts reģistrācijas numura zīmju izdošanu.

Noteikumu projekts paredz atteikties no paaugstinātas maksas piemērošanas par traktortehnikas vai kuģošanas līdzekļa reģistrācijas apliecības atjaunošanu nozaudētās vietā. Lēmums pieņemts, jo traktortehnikas īpašniekiem atsevišķos gadījumos ļauts pastāvīgi iznīcināt transportlīdzekļa reģistrācijas apliecību, līdz ar to līdzšinējā paaugstinātās maksas piemērošana par reģistrācijas apliecības nozaudēšanu nebija samērīga.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu