FOTO ⟩ "Elpu aizraujoši rāma" atmosfēra. Sērotāji rindā pavada 11 stundas, lai atvadītos no karalienes Elizabetes

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: EPA/Scanpix

Lai atvadītos no Lielbritānijas karalienes Elizabetes II, kura mūžībā devās 8. septembrī, cilvēki ir gatavi rindā pavadīt pat 11 stundas, vienlaikus atzīstot, ka ilgā gaidīšana bijusi tā vērta. 

Publiskā atvadu ceremonija, kuras gaitā cilvēki var pienākt pie nelaiķes šķirsta, britu parlamenta kompleksa vecākajā ēkā - Vestminsteras zālē - sākās trešdien un turpināsies līdz pirmdienai plkst. 6.30 - karalienes bēru dienai.

Ceturtdien, kas bija pirmā pilnā diena publiskām atvadām no karalienes, vakarā sērotāju rinda Temzas labajā krastā sasniedza gandrīz astoņus kilometrus un aplēstais gaidīšanas laiks bija deviņas stundas. Dienas laikā brīžiem tika lēsts, ka līdz iekļūšanai Vestminsteras zālē gaidītājiem rindā no Tauera tilta jāpavada pat 10-12 stundas.

Piektdienas rītā rinda joprojām ir septiņus kilometrus gara, bet valdības amatpersonu aplēstais gaidīšanas laiks ir vismaz 11 stundas.

Ugunsdzēsēji stāvošajiem rindā, kurā, neskatoties uz tūkstošiem cilvēku klātbūtni valda saldsērīgs klusums, izdala ūdens pudeles. Notiekošo uzrauga policija, un visas rindas garumā izvietoti vairāk nekā 500 pārvietojamo tualešu.

Foto: Sērotāji atvadās no mūžībā aizgājušās karalienes Elizabetes II

Tomēr tie, kas sagaidījuši savu kārtu parādīt pēdējo godu Elizabetei II, atzīst, ka tas bijis tā vērts. Atmosfēra pie karalienes zārka bijusi "elpu aizraujoši rāma" un, neskatoties uz vairākiem desmitiem cilvēku telpā, iespējams "dzirdēt, kā adata nokrīt".

Daudzi briti atzinuši, ka karalienes nāve viņus ietekmējusi vairāk nekā viņi jebkad spējuši iedomāties.

Tādēļ atvadīšanās no viņas ir nozīmīgs mirklis, lai atcerētos, novērtētu viņas klātbūtni britu dzīvē daudzu gadu desmitu garumā un skatītos nākotnē.

Amatpersonas sagaida, ka publiskajā atvadu ceremonijā piedalīsies aptuveni 750 000 cilvēku.

Elizabetes II zārks novietots Vestminsteras zāles centrā uz purpursarkana katafalka, kas atrodas uz sarkanas platformas. To klāj karaliskais standarts, un papildina britu impērijas kronis, kas novietots uz spilvena, kā arī ziedu vainags.

96 gadus vecā karaliene aizgāja mūžībā pagājušajā ceturtdienā Balmoralas muižā Skotijā. Pēc viņas nāves troni mantojis viņas vecākais dēls Čārlzs.

Otrdien nelaiķes šķirsts ar lidmašīnu tika pārvests no Edinburgas uz Londonu un nogādāts Bakingemas pilī.

Trešdien zārks no Bakingemas pils tika pārvests uz Vestminsteras zāli. Šajā ceļā karalienes šķirtu pavadīja karalis Čārlzs III, viņa dēli un citi karaliskās ģimenes locekļi.

Gaidāms, ka karalienes bēres būs viens no lielākajiem pasākumiem, kādu valsts pieredzējusi. Bēres apmeklēs citu karaļnamu locekļi, valstu un valdību vadītāji, kā arī citi pasaules līderi, tai skaitā ASV prezidents Džo Baidens.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu