FOTO un VIDEO ⟩ "Baiss skats..." Izžuvis Vecumnieku Jaunais ezers. Zivīm tā aizsalšana var būt katastrofa (1)

Foto: Ekrānuzņēmums no video.
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Kopš šī gada vasaras Bauskas novada iedzīvotājus satraucis Vecumnieku Jaunā ezera liktenis, jo bojātas caurules dēļ ūdens līmenis ir krietni krities. Vasarā tika vēstīts - ja problēma netiks risināta līdz ezera aizsalšanai, bojā var aiziet visas zivis. Kāda situācija ir šobrīd un kas tiek darīts, lai novērstu zivju bojāeju?

Ezers izžūst

Bauskas novada domes pārstāve Anta Kļaveniece pastāstīja, ka Vecumnieku Jaunais ezers ir mākslīgi uzpludināta ūdenstilpe, kuras vienīgais ūdens pieplūdes avots ir pazemes ūdens padeves caurule no Vecumnieku Vecā ezera.

"Visus iepriekšējos gadus ūdens līmenis tika noturēts stabils, periodiski pievadot papildu ūdens daudzumu no Vecumnieku Vecā ezera pa pazemes cauruli.

2022. gada pavasarī vairākos caurules posmos tika konstatēta sūce, un šobrīd notiek aktīvs darbs, lai pēc iespējas ātrāk atgrieztu ūdens plūsmu uz Jauno ezeru.

Ezerus savienojošās caurules ir kritiskā stāvoklī un nepieciešami pārbūves darbi. Jāpiemin, ka savienojošā trase ir būvēta pagājušā gadsimta 70. gados, tās kopgarums ir apmēram 1200 metri un esošās caurules diametrs ir 50 centimetri. Ekspluatācijas laikā trases bojātās vietas ir pa posmiem mainītas. Šoreiz bojājums ir konstatēts 250 m garā posmā," viņa stāsta.

Video: Vecumnieku ezers

Iepirkums noslēdzies bez rezultāta

22. jūlijā tika izsludināts iepirkums "Vecumnieku Jaunā un Vecā ezera savienojošā ūdensvada caurules pārbūve un būvniecības dokumentācijas izstrāde", taču, kā norāda Bauskas dome, tas noslēdzās bez rezultāta - nepieteicās neviens pretendents.

Pašvaldība uzrunāja vairākus būvniekus, lai, tiekoties objektā un iepazīstoties ar situāciju dabā, noskaidrotu labākos būvniecības risinājumus un iespējamos riskus bojāto cauruļu posmu remontam.

Anta stāsta: "Tika pieņemts lēmums mainīt iepirkuma priekšmetu, veicamo darbu specifikāciju, kā arī saīsināt darbu izpildes termiņu, jo pretendentiem nebūs jāveic projektēšanas darbi.

Tā kā bojātais cauruļvads atrodas zem ielas, kurai nesen veikta dubultā virsmas apstrāde, lai nebojātu esošo asfalta segumu, cauruļu nomaiņa būs jāveic, izmantojot beztranšeju tehnoloģiju jeb caurduršanu.

13. septembrī izsludināts jauns iepirkums "Vecumnieku Jaunā un Vecā ezera savienojošās ūdensvada caurules remontdarbi". Piedāvājumu atvēršana notiks 23. septembrī, pēc tam - izvērtēšana un uzvarētāja noteikšana. Ja viss noritēs kā plānots, darbus varētu uzsākt oktobra pirmajā nedēļā. Līguma izpildes termiņš - divi mēneši no līguma noslēgšanas dienas."

Foto: Vecumnieku ezers

Iedzīvotāji pulcējās akcijā

Šī gada jūlijā iedzīvotāji pulcējās akcijā, jo viņiem bija bažas, ka savulaik purva vietā izveidotais ezers atkal kļūs par purvu. Protesta akcijas rīkotāja Iveta Lavrinoviča "ReTV" atzina: "Mēs jau šodien runājām, kā tas būtu, [ja nāktos teikt]: "Tiekamies pie purva vai koncerts notiks pie purva, vai iesim apkārt purvam." Visu laiku mums bija: "Tiekamies pie Jaunā ezera, koncerts pie Jaunā ezera.""

Kā ReTV stāstīja vietējie, kuri kuplā skaitā bija pulcējušies protesta akcijā, šovasar ūdens līmenis esot krities aptuveni par metru.

Vietējais iedzīvotājs Vasilijs, vaicāts, kādēļ protestē, skaidroja – ezers iet zudumā. Vaicāts, vai arī citus gadus ar ūdens līmeni bija vērojama šāda aina, vīrietis norādīja, ka citus gadus nav bijis tik traki.

Jaunais ezers ir cieši saistīts ar netālu esošo Veco ezeru. Atverot slūžas, ūdens no Vecā ezera pa cauruli, kas vijas cauri ciematam, nokļūst Jaunajā ezerā. Tagad slūžas ir ciet un vienā ezerā ūdens līmenis ir ļoti augsts, bet otrā ļoti zems.

"Visu laiku bija vaļā [slūžas], un tur ir pārplūde, kas iet uz upīti, un nekad nebija problēmu, kamēr caurules nesāka plīst," sacīja vietējais iedzīvotājs Juris.

Kā skaidroja kādreizējā Vecumnieku novada bijušais priekšsēdis Guntis Kalniņš, caurule, kas savieno abus ezerus, pa nelielam gabaliņam esot labota visu laiku, tomēr mazajam novadam neesot bijusi iespēja to atjaunot pilnībā.

"Mēs knapi savos līdzekļos varējām atrast 30–40 tūkstošus eiro iepriekšējā novadā. Tad kādā veidā to miljonu vai pusotru atrast, ar ko visu nomainīt?" viņš jautāja.

Bauskas novada domes priekšsēdētāja vietnieks Aivars Mačeks "ReTV" pauda: "Šī jau ir ārkārtas situācija, kur nav ne projekta, nekā nav. Ir remontdarbu tāme, kura ir jāapmaksā, un Valsts kase jau tādam mērķim nedod naudu. Vienīgais tad ir ņemt ātro kredītu, kas trīs gadu laikā ir jāatmaksā."

Tikmēr Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā norādīja, ka pašvaldībām esot iespēja aizņemties summu līdz 150 tūkstošiem eiro meliorācijas sistēmu atjaunošanai. Tas gan, visticamāk, neizdosies, jo vadība nemaz īsti nezinot, kam ezerus savienojošā caurule pieder.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu