Ziņojumā konstatēts, ka Ķīnas un Krievijas militārpersonām ir potenciāls vājums. Zināms, kāpēc tā (5)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Reuters/ScanPix

Saskaņā ar jauno ASV Nacionālās aizsardzības universitātes ziņojumu Ķīnas militārajiem vadītājiem ir kopīga potenciāla vājība, kas piemeklējusi arī Krievijas amatpersonas Ukrainā. Tas var kavēt Ķīnas armijas spēju uzsākt līdzīgu karu, vēsta raidsabiedrība CNN.

Ziņojumā kā iespējamu Ahileja papēti Ķīnas Tautas atbrīvošanas armijā norāda savstarpējo apmācību trūkumu, taču analītiķi joprojām ir piesardzīgi par Ķīnas spēju nenovērtēšanu un brīdina par salīdzināšanu ar Krieviju.

Ziņojumā tik aplūkota vairāk nekā 300 Ķīnas augstāko virsnieku pieredze sešu gadu laikā piecos dienestos - armijā, flotē, gaisa spēkos, raķešu spēkos un stratēģiskā atbalsta spēkos.

Noskaidrots, ka Ķīnas Tautas atbrīvošanas armijnieki reti dodas ārpus sava dienesta, atzīmējot krasu kontrastu ar ASV militārajiem spēkiem, kur savstarpēja apmācība starp dienestiem ir bijusi juridiska prasība kopš 1986. gada.

73 lappušu garajā ziņojumā tika teikts, ka šī stingrība var samazināt Ķīnas efektivitāti turpmākajos konfliktos, jo īpaši konfliktos, kuros nepieciešama augsta līmeņa kopīgā dienesta sadarbība.

Tāpat norādīts, ka Ķīnas armija saskarsies ar tāda paša veida problēmām, kā Krievijas spēki Ukrainā, kur kopējā spēku saliedētība bija zema.

"Apollo.lv" jau vēstīja, ka ceturtdien, 15. septembrī, Šanhajas Sadarbības organizācijas samitā Samarkandā, Uzbekistānā, tikās kara noziedznieks Vladimirs Putins un Ķīnas prezidents Sji Dzjiņpins. Valstis apņēmušās "veidot stabilitāti un ienest pozitīvu enerģiju pasaulē", kā arī līderi runājuši par "krīzi Ukrainā”.

Putins slavēja Pekinas "līdzsvaroto nostāju" par Krievijas izraisīto karu Ukrainā - Ķīna nav kritizējusi Krievijas vardarbību Ukrainā, savukārt Ķīna kritizēja Rietumu noteiktās sankcijas pret Maskavu.

Savukārt Krievija atbalsta Ķīnu saistībā ar saspīlējumu ar ASV, kas pieaudzis augusta sākumā. ASV Kongresa Pārstāvju palātas spīkere Nensija Pelosi augusta sākumā apmeklēja Taivānu.

"Mēģinājumi izveidot vienpusīgu pasauli pēdējā laikā ir kļuvuši neglīti un pilnīgi nepieņemami.

"Mēs ļoti novērtējam mūsu ķīniešu draugu līdzsvaroto nostāju attiecībā uz krīzi Ukrainā," Putins sacīja Ķīnas prezidentam.

Sji Dzjiņpins apliecināja kara noziedzniekam, ka Ķīna ir gatava būt "lielvalsts" līdzās Krievijai.

"Ķīna ir gatava strādāt kopā ar Krieviju, lai uzņemtos lielvaras atbildību, ieņemtu vadošo lomu un veidotu stabilitāti un pozitīvu enerģiju haosa pilnajā pasaulē," norādīja Sji.

Ķīna ir paudusi atbalstu Putinam, šajā konfliktā vainojot ASV un NATO, taču atturējusies no kādas konkrētas palīdzības sniegšanas Maskavai.

Šanhajas Sadarbības organizācijas samitu, kas būs pirmais klātienes samits kopš 2019. gada, apmeklēs arī Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans, Irānas prezidents Ebrahims Raisi un Indijas premjerministrs Narendra Modi.

Samita laikā gaidāmas vairākas divpusējas tikšanās, kā arī Irānas iestāšanās šajā organizācijā.

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu