S, 24.09.2022.

Indijā nogādāti astoņi Namībijas gepardi, kas valstī par izmirušiem atzīti jau 70 gadus

LETA
Indijā nogādāti astoņi Namībijas gepardi, kas valstī par izmirušiem atzīti jau 70 gadus
Facebook Telegram Draugiem Twitter Whatsapp
Comments
Foto: Sue Berry/Shutterstock

Astoņi Namībijas gepardi sestdien nogādāti Indijā, kur suga izmirusi pirms 70 gadiem, bet ambiciozā projektā tiek mēģints atjaunot to populāciju.

Amatpersonas informē, ka tas ir pasaulē pirms starpkontinentālais projekts pasaulē ātrāko sauszemes dzīvnieku gepardu pārvietošanai.

Piecas gepardu mātītes un trīs tēviņi Indijā nogādāti 11 stundu ilgā reisā ar lidmašīnu "Boeing 747" no izklaides parka, kas atrodas uz ziemeļiem no Namībijas galvaspilsētas Vindhukas.

Indijas premjerministrs Narendra Modi uztieca gepardu palaišanu Kuno Nacionālajā parkā, kas atrodas 320 kilometrus uz dienvidie no Deli.

Katram divus līdz piecus ar pusi gadus vecajam dzīvniekam ir pievienots raidītājs, kas ļauj tiem sekot.

Sākotnēji dzīvnieki apmēram mēnesi pavadīs karantīnā nožogojumā, bet tad tiks palaisti dabas parka mežā.

Kritiķi gan brīdinājuši, ka dzīvniekiem varētu būt grūtības pielāgoties Indijas videi.

Indijā reiz mājoja Āzijas gepards, tomēr līdz 1952.gadam tas jau bija pasludināts pat Indijā izmirušu. Izmiršanu veicināja dabiskā biotopa izzušana un medības.

Tiek uzskatīts, ka pēdējos trīs uzskaitītos gepardu īpatņus indijā pagājušā gadsimta 40.gadu beigās nošāva Indijas princis Maharadža Ramanudžs Prataps Sings Deo.

Kritiski apdraudētās apakšsugas, kas agrāk dzīvoja Tuvajos Austrumos, Vidusāzijā un Indijā, tagad mazā skaitā sastopamas tikai Irānā.

Dzīvnieku populācijas atjaunošanas centieni Indijā paātrinājās 2020.gadā, kad Augstākā tiesa nolēma, ka dažādas Āfrikas geparada apkšsugas eksperimentāli var pārtvietot uz "rūpīgi izvēlētām vietām" Indijā.

Pārvietotie gepardi ir ziedojums no Namībijas valdības. Namībija ir viena no dažām Āfrikas valstīm, kur gepardi vēl sastopami savvaļā.

Gepardi, kuru senči bijuši sastopami jau pirms 8,5 miljoniem gadu, reiz bija plaši sastopami Āzijā un Āfrikā, bet tagad galvenokārt Āfrikas savannās atlikuši vien apmēram 7000 sugas pārstāvju.

Tēmas
Redaktors iesaka
Lasītākais šobrīd
Nepalaid garām
Uz augšu