Čehija aicina veidot kara noziegumu tribunālu par Ukrainā pastrādātajām zvērībām (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ukraiņu brīvprātīgais karavīrs
Ukraiņu brīvprātīgais karavīrs Foto: Jānis Vingris

Eiropas Savienības (ES) prezidējošā valsts Čehija sestdien aicināja veidot starptautisku kara noziegumu tribunālu pēc tam, kad Ukrainā vietās, no kurām padzīti Krievijas karavīri, atklāti jauni masu kapi.

"21. gadsimtā tādi uzbrukumi pret civiliedzīvotājiem ir neiedomājami un nepieņemami," paziņoja Čehijas ārlietu ministrs Jans Lipavskis.

"Mēs nedrīkstam uz to pievērt acis. Mēs aizstāvam visu kara noziedznieku sodīšanu," viņš rakstīja tviterī.

"Es aicinu steidzami veidot speciālu starptautisku tribunālu, kurā tiesās agresijas noziegumus," piebilda pašreizējās ES prezidējošās valsts ārlietu ministrs.

Aicinājumu ES prezidējošās valsts pārstāvis pauda pēc tam, kad Ukrainas varasiestādes atklāja kapos, kur pie iepriekš Krievijas esošās Izjumas aprakti apmēram 450 cilvēku mirstīgās atkliekas. Gandrīz visiem redzamas spīdzināšanas pēdas.

"99% šodien ekshumēto līķu bija redzamas vardarbīgas nāves pazīmes," Harkivas apgabala kara administrācijas vadītājs Olehs Sinehubovs informēja sociālās saziņas vietnēs.

Viņš piebilda, ka dažiem līķiem ir uz muguras sasietas rokas un viens cilvēks apglabāts ar striķi ap kaklu.

Ukrainas prezidents Volidimirs Zelenskis paziņoja, ka "Krievija aiz sevis atstāj tikai nāvi un ciešanas. Slepkavas. Spīdzinātāji". Viņš teica, ka daži no ekshumētajiem līķiem ir bērni.

ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens tviterī paziņoja, ka ziņām par masu apbedījumiem Izjumā ir jāatdzīvina atbalsts Ukrainai tās zemju atbrīvošanām. Viņš pieļāva, ka tie ir kārtējie pierādījumi, ka Krievija pastrādā kara noziegumus.

Francijas prezidents Emanuels Makrons tviterī solīja saukt pie atbildības šo zvērību vaininiekus.

Ukrainas parlamenta cilvēktiesību komisārs Dmitro Lubinecs pieļāva, ka no Krievijas spēkiem atbrīvotajās Harkivas apgabala teritorijās varētu būt vairāk nekā 1000 spīdzinātu un nogalinātu ukraiņu.

Savukārt Ukrainas policijas priekšnieks Ihors Klimenko piektdien paziņoja, ka no okupācijas atbrīvotajās Harkivas apgabala teritorijās ir atrastas 10 spīdzināšanu vietas.

Apvienoto Nāciju Organizācija Ženēvā pauda cerību nosūtīt savus ekspertus apstākļu noskaidrošanai.

Atklātās zvērības atgādina par šaušalīgajiem skatiem, kas pēc Krievijas karaspēka padzīšanas pavasarī atklājās Kijivas piepilsētās, piemēram, Bučā.

Tas izraisījis jaunu sašutuma vilni starptautiskajā sabiedrībā.

ES augstais komisārs ārlietās un drošības politikas jautājumos Žuzeps Borels pauda šoku par Izjumā atklātajām zvērībām un paziņoja, ka "nekavējoties jāizbeidz Krievijas spēku necilvēcīgā uzvedība, kas ir pilnīgā pretrunā starptautiskajām cilvēktiesībām un Ženēvas konvencijām".

Tikmēr Eiropas Komisijas prezidente Urzula fon der Leiena pauda vēlmi panākt, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins tiek tiesāts Starptautiskajā Krimināltiesā par Ukrainā pastrādātajiem kara noziegumiem.

Savukārt ASV prezidents Džo Baidens brīdināja Putinu neizmantot ķīmiskos vai taktiskos kodolieročus laikā, kad Krievijas spēki cieš nopietnus zaudējumus Ukrainā.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu