Valsts policijas darbinieki 10. maija nekārtībās Rīgā kavējušies rīkoties un bijuši neizlēmīgi, secināts pārbaudē

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Cilvēki 9. maijā noliek puķes pie padomju pieminekļa Pārdaugavā.
Cilvēki 9. maijā noliek puķes pie padomju pieminekļa Pārdaugavā. Foto: Paula Čurkste/LETA

Izvērtēta Valsts policijas (VP) darbinieku rīcība 10. maijā pie padomju pieminekļa Pārdaugavā, kur simtiem cilvēku pulcējās, lai noliktu puķes, dziedātu dziesmas un slavinātu Krieviju. VP pastiprinājusi gatavību reaģēt uz dažādiem notikumiem.

Šonedēļ policijas Iekšējās kontroles birojs pabeidzis dienesta pārbaudi saistībā ar policistu rīcību 10. maijā pie pieminekļa Uzvaras parkā.

Konstatēts, ka Valsts policija atbilstoši sabiedriskās kārtības, drošības un citu risku izvērtējumam bija sagatavojusies 9. maija notikumiem un pasākumiem, arī naktī uz 10. maiju piesaistot plašus resursus un spēkus sabiedriskās kārtības un drošības nodrošināšanai ne tikai Rīgā, bet arī citviet Latvijā, tostarp Daugavpilī. Pasākumi arī atbilstoši tika īstenoti un būtiski starpgadījumi šajā laikā nenotika.

Savukārt iespējamie 10. maija dienas un vakara sabiedriskās kārtībās un drošības riski, tostarp potenciāla situācijas pasliktināšanās, iepriekš netika identificēti.

Šajā dienā iepriekš neplānoti, pārsvarā pašorganizējoties, kā arī pēc atsevišķu sabiedrībā zināmu personu dažāda satura uzrunām sociālajos tīklos, atsevišķa sabiedrības daļa sāka pulcēties pie pieminekļa, un tas rezultējās ar likumpārkāpumiem, tostarp ar padomju simbolu un Krievijas slavināšanu.

Dienesta pārbaudē noskaidrots, ka atsevišķi policijas darbinieki, tajā skaitā tās dienas atbildīgās personas, atbilstoši nenovērtēja jau notiekošo 10. maija vakarā, līdz ar to netika pareizi izvēlēta taktika situācijas risināšanai, kā arī pienākumi tika veikti neprofesionāli un pasīvi.

Foto: Notikumi pie pieminekļa Pārdaugavā 10. maija vakarā

Konstatēts uz vietas esošo vadošo amatpersonu izlēmīgas, striktas rīcības un lēmumu pieņemšanas spēju trūkums, kā arī pārlieku piesardzīgā veidā īstenoti sanākušo izklīdināšanas mēģinājumi, kas savukārt būtiski ietekmēja visu uz vietas esošo policijas spēku tūlītēju, aktīvu un nepārprotamu rīcību likumpārkāpumu novēršanā.

Jau rakstīts, ka saistībā ar 10. maija notikumiem Rīgā trīs gadījumos ir pieņemti lēmumi par divu jaunāko inspektoru pazemināšanu kārtībnieku amatos un viena bataljona komandiera pazemināšanu vecākā inspektora amatā, savukārt ar iecirkņa priekšnieka pienākumu izpildītāju dienesta attiecības ir izbeigtas.

Arī ar pārējām amatpersonām ir veiktas stingras pārrunas, lai sekmētu prasmju pilnveidošana, un tās iesaistītas dažādās apmācībās.

Pēc 10. maija notikumiem policija turpmākā darbā ir izvērtējusi pieļautās kļūdas un nepilnības, kā arī ir pilnveidojusi un pastiprinājusi risku izvērtēšanas procesu un gatavību reaģēt uz dažādiem notikumiem, pasākumiem, lai pilnībā nodrošinātu sabiedrisko kārtību un drošību. To arī publiski varēja novērot dažādos notikumos pēc 10. maija, norāda policija.

Darbs pie policistu zināšanu, prasmju līmeņa celšanas un citiem mehānismiem, lai stiprinātu policijas spēju profesionāli reaģēt, turpinās un šobrīd ir redzami būtiski uzlabojumi, apgalvo amatpersonas.

Jau vēstīts, ka, neraugoties uz aicinājumiem 9. maijā pieminēt Krievijas agresijas upurus Ukrainā un nepulcēties pie padomju režīma memoriāliem, Rīgā, pie padomju pieminekļa Pārdaugavā, devās cilvēki, lai arī ievērojami mazākā skaitā nekā citus gadus.

Nākamās dienas rītā ziedi no pieminekļa tika aizvākti, kā rezultātā pie pieminekļa atkal tika pulcēti cilvēki. Vakarpusē pāris simti sanākušo jau uzvedās agresīvi un bravūrīgi, tostarp slavinot Krieviju un attaisnojot tās agresiju Ukrainā.

Pēc notikumiem pie pieminekļa iekšlietu ministre Marija Golubeva (AP) nolēma demisionēt.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu