Pa Latviju brauc ar viltotiem auto numuriem, lai slēptu ierašanos no agresorvalsts, izpētījis raidījums (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Ireshetnikov54/Shutterstock

Pēdējās nedēļās daudzviet Latvijā novērots, ka iebraucēji no Krievijas savām automašīnām maina reģistrācijas numurus. Iemesls vienkāršs - lai slēptu norādes par izcelsmes valsti. Apturētie šoferi policijai norāda, ka baidās no iespējamās agresijas Latvijā, vēsta raidījums "de facto".

Sociālo tīklu lietotāji septembrī dalījušies ar vairākām fotogrāfijām, kurās Rīgas un Jūrmalas ielās redzamas ekskluzīvas automašīnas ar dīvainiem numuriem. Tajos nav norādīta auto reģistrācijas valsts. "Varam secināt pilnīgi droši, ka Eiropas Savienībā, tajā skaitā Latvijā, šādas numura zīmes nav izdotas," norāda Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) pārstāvis Mārtiņš Mālmeisters.

Iepriekš neredzētās numura plāksnes neatbilst nevienas valsts standartam - tie ir pārveidoti Krievijas numuri bez karoga un bez citām norādēm par auto reģistrācijas valsti.

Par šādu numuru mainīšanu paredzēts gan administratīvs sods, gan kriminālatbildība.

Saskaņā ar Krievijas standartu automašīnu reģistrācijas numuri sastāv no viena burta, trīs cipariem, kam seko vēl divi burti un augšā labajā stūrī reģiona kods. Zem reģiona apzīmējuma tiek iespiests Krievijas starptautiskais saīsinājums un valsts karogs. Latvijas ielās redzēto Krievijā reģistrēto auto īpašnieki varētu būt saglabājuši īstās skaitļu un burtu kombinācijas, bet iespieduši tās citā fontā un noņēmuši norādes par valsti.

Šādu tendenci policija novērojusi tikai rudenī, atzīst Valsts policijas satiksmes drošības pārvaldes priekšnieks Juris Jančevskis. Policijā reģistrēti vairāk nekā 30 gadījumi, kad automašīnām, lielākoties no Krievijas, bijušas daļēji izmainītas numura zīmes. Sodīt policija varot tos, kas pārvietojas. Par 15 gadījumiem sākts administratīvais process.

"Par to ir paredzēts naudas sods no 55 līdz 140 eiro apmērā. Visos gadījumos numura zīmes tiek konfiscētas un izņemtas.

Parasti arī šiem transportlīdzekļu vadītājiem automašīnā atrodas oriģinālās numura zīmes un notikuma vietās tās arī tiek uzstādītas.

"Viņa paskaidro, ka to darījuši, lai pasargātu sevi no agresijas, kas varētu būt vērsta pret viņiem kā Krievijas iedzīvotājiem vai arī pret viņu īpašumu - transportlīdzekļiem. Tikai tamdēļ viņi pieņem lēmumu tās izmainīt," skaidro satiksmes drošības pārvaldes priekšnieks.

Tomēr Valsts policija nav novērojusi, ka Latvijā kāds speciāli bojātu Krievijā reģistrētas automašīnas, tādas statistikas nav. 

Pieķertie šos numurus izgatavojuši Krievijā. Dažos gadījumos viņiem esot stāstīts, ka ar tiem ārzemēs drīkst pārvietoties.

Krievijas interneta lapās viegli var sameklēt piedāvājumus un iegādāties numuru dublikātus bez atpazīšanās zīmēm par 2500 līdz 3000 rubļiem, kas ir aptuveni 40 līdz 50 eiro.

Valsts Robežsardze norāda, ka Krievijas iedzīvotāji, šķērsojot robežu, aizdomīgos numurus nav piestiprinājuši pie automašīnām, tātad tas tiek darīts Latvijas teritorijā.

Konstatējot nopietnākas numuru viltošanas pazīmes, trīs gadījumos Valsts policija ir sākusi kriminālprocesus. Bargākais sods var būt brīvības atņemšana līdz vienam gadam.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu