"Piekauj un norauj nagus." Hakeris, kas nozaga 200 miljonu cilvēku identiātes, bet cīnās pret cilvēku tirdzniecību

Ilustratīvs attēls. Foto: "Apollo.lv" kolāža
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Ngo Minh Hieu ir hakeris, kas nozadzis aptuveni 200 miljonu ASV iedzīvotāju identitātes, pārdodot tās tumšajā tīmeklī. 2015. gadā viņam tika piespriesti 13 gadi ASV cietumā, taču šobrīd vīrietis strādā Vjetnamas valdībā, lai cīnītos pret cilvēku tirdzniecību un krāpniekiem, kas piekauj cilvēkus, norauj nagus un dienā nopelna 100 tūkstošus dolāru, vēsta medijs "Vice".

Ngo Minh Hieu uzauga Vjetnamas dienvidos, kur viņa vecākiem piederēja neliels elektronikas veikals. Pirmais dators Hieu bija 13 gadu vecumā, un 14 gados puisis jau pazina hakeri, ko satika interneta kafejnīcā.

"Tas bija tik forši. Varēja ielauzties sistēmā un iegūt informāciju. Sajūta ir tāda, ka tu kontrolē pasauli," stāsta Hieu. Būdams pusaudzis, viņš sāka pārdot zagtu kredītkaršu informāciju tumšajā tīmeklī. Vairākas reizes Hieu apņēmās pārtraukt noziedzīgās darbības, taču kriminālā pasaule vilka viņu iekšā.

Līdz 2011. gadam viņš uzlauza uzņēmumu patērētāju datubāzes un tumšajā tīmeklī svešiniekiem sāka pārdot nozagtas ASV identitātes - personas datus, piemēram, vārdus, adreses, sociālās apdrošināšanas numurus un banku kontu numurus.

Šo informāciju vēlāk izmantoja citi hakeri, lai pieteiktos banku aizdevumiem un kredītkartēm.

Saskaņā ar ASV Iekšējā ieņēmumu dienesta datiem krāpnieciskās iedzīvotāju ienākuma nodokļa deklarācijās tika pieprasīti 65 miljoni ASV dolāru no vairāk nekā 13 tūkstošiem pilsoņu.

Ngo Minh Hieu.
Ngo Minh Hieu. Foto: Ngo Minh Hieu/Facebook.com

Hieu šīs identitātes pārdeva ikvienam, kas to iegādājās par pāris pensiem, norāda ASV Slepenā dienesta aģents, kas 2013. gadā izsekoja hakeri. "Es nezinu nevienu citu kibernoziedznieku, kurš būtu nodarījis lielāku finansiālu kaitējumu amerikāņiem," atklāj aģents.

Vīrietis bija nozadzis personu datus no aptuveni 60 procentiem amerikāņu. Tomēr tagad viņš uzlauž vairāku miljardu dolāru vērtas noziedzīgas operācijas Kambodžā. 

2015. gada jūlijā 25 gadus vecajam vīrietim tika piespriests 13 gadu cietumsods par personu datu zādzību, kas vēlāk tika pārdoti tumšajā tīmeklī jeb dark web. Tiesnesis atklāja, ka ir saņemti aptuveni 10 tūkstoši sūdzību vēstuļu no nevainīgiem cilvēkiem. To vidū bija sieviete, kura zaudēja savu māju un knapi spēja pabarot bērnu. Viņas personīgā informācija bija nozagta, un sieviete nonāca dziļos parādos.

Tikai tad hakeris aptvēra, kādu postu ir nodarījis. "Es jutos kā sērijveida slepkava. Kad es vēl pelnīju naudu un dzīvoju labu dzīvi Vjetnamā, es domāju, ka informācija ir tikai skaitļi.

Es nevarēju iedomāties, ka ASV identitāšu zādzība var nodarīt tik lielu postu cilvēka dzīvei," Hieu stāsta.

ASV varasiestādes Hieu pastrādātos noziegumus raksturo kā vienu no lielākajām identitātes zādzībām ASV vēsturē. Daudzi upuri joprojām spiesti dzīvot ar sekām, atzīst vīrietis.

"Katru reizi, kad man ir iespēja runāt ar medijiem, es vienmēr cenšos atvainoties amerikāņiem. Zinu, ka kaitējums jau ir nodarīts un ir ļoti grūti atgūt identitāti, ja tā tiek pārdota sliktiem cilvēkiem tumšajā tīmeklī.

Liktenīgā uzticēšanās kibernoziedzniekam

Pirms ASV Slepenais dienests apturēja Hieu noziedzīgo operāciju, vīrietis mēnesī pelnīja vairāk nekā 100 tūkstošus dolāru, bija iecienījis luksusa klases automašīnas, piecu zvaigžņu viesnīcas un dārgus restorānus. Prokurori aprēķinājuši, ka no savas shēmas Hieu bija nopelnījis aptuveni divus miljonus dolāru.

"Pēkšņi viss apstājās. Es nogrimu kā Titāniks. Mēnesī nopelnīju kādus piecus tūkstošus dolāru. Bija grūti," atklāj hakeris.

Vīrieti arestēja 2013. gadā, kad kāds cits hakeris ievilināja Hieu Klusā okeāna salā Guamā uz sadarbību. Šis kibernoziedznieks sadarbojās ar varas iestādēm, lai samazinātu sodu, un Slepenais dienests aizturēja Hieu, kad vīrieša reiss nolaidās salā. 

"Kad mani pieķēra, aptvēru, ka Guama ir ASV teritorija. "Spēle beigusies" - viņi zināja par mani vairāk nekā mana ģimene.

Atgriežoties mājās, pētīju nozagtās identitātes. Daudzas no identitātēm, ko pārdevu hakeriem, joprojām tiek tirgotas tumšajā tīmeklī. Kad cilvēks zaudē savu identitāti, tā tiek zaudēta uz visiem laikiem," norāda Hieu.

Hakeris veda savu ģimeni dārgos atvaļinājumos un uz restorāniem, izmantojot zagtu naudu. Ģimene uzskatīja, ka Hieu strādā par mājaslapu izstrādātāju kādā ASV uzņēmumā. Viņa māsa, kas bija gaidībās, kopā ar brāli devās uz Guamu un palīdzēja tulkojot. Viņa bija lieciniece Hieu arestam.

"Līdz pat šai dienai es nevaru aizmirst viņas asaras un sejas izteiksmi," sacīja hakeris.

Cīnās pret cilvēku tirdzniecību un pikšķerēšanas krāpniekiem

ASV federālajā cietumā vīrietis pavadīja septiņus gadus un 2019. gadā tika brīvībā. Vjetnamā viņš atgriezās gadu vēlāk, tur viņam tika piedāvāts darbs Vjetnamas Nacionālajā kiberdrošības centrā. 33 gadus vecais Hieu tumšajā tīmeklī medī kibernoziedzniekus, kas nodarbojas ar cilvēku tirdzniecību. Cilvēki Kambodžā tiek iesprostoti un spīdzināti industriāla izmēra centros, kur tiem jāievilina interneta lietotāji tiešsaistes krāpniecībā.

Ngo Minh Hieu un Vjetnamas Nacionālā kiberdrošības centra plakāts.
Ngo Minh Hieu un Vjetnamas Nacionālā kiberdrošības centra plakāts. Foto: Ngo Minh Hieu/Facebook.com

Pēdējo 18 mēnešu laikā tiek ziņots par cilvēku tirdzniecību un ļaunprātīgu izmantošanu apjomīgās krāpšanas operācijās, kas kopš pandēmijas sākuma notiek Mjanmā, Laosā un Kambodžā.

"VICE World News" jūlijā veiktajā izmeklēšanā tika atklāts, ka šī nozare, visticamāk, ir atbildīga par vairāku miljardu dolāru izkrāpšanu katru gadu, izmantojot desmitiem tūkstošu cilvēku.

Darbinieki tiek piesaistīti no Ķīnas, Taivānas, Malaizijas un arī no Vjetnamas. Viņus ievilina ar viltus solījumiem par labi apmaksātu darbu klientu apkalpošanas jomā.

Ikdienā tiem draud ar vardarbību un liek strādāt ilgas stundas, apkrāpjot interneta lietotājus ar dažādām shēmām.

Pagājušajā gadā Hieu uzsāka bezpeļņas iniciatīvu "ChongLuaDao". Tās mērķis ir apkarot pikšķerēšanas krāpniecību Vjetnamā. Vairāk nekā 20 kiberdrošības ekspertu lielā komanda melnajā sarakstā jau ir iekļāvusi gandrīz 9000 ļaunprātīgu domēnu, kas tiek izmantoti naudas krāpniecībā vai personīgas informācijas izzagšanā.

Hieu arī ievāc informāciju par krāpnieciskiem grupējumiem Kambodžā, vardarbību, finanšu atskaitēm, organizāciju struktūru un to veiktajiem krāpniecības veidiem, piemēram, investīcijām, viltotām e-komercijas vietnēm un tiešsaistes azartspēlēm.

"Kad atgriezos mājās no cietuma, domāju, kādēļ Vjetnamā ir tik daudz viltotu un krāpniecisku vietņu un no kurienes tās ir. Daudz pētīju un vācu informāciju. Un tad sapratu, ka tas nav nekāds joks, tas ir kaut kas ļoti nopietns," atklāj Hieu.

Piekauj, norauj nagus un liek apkrāpt cilvēkus internetā

Aizvadītajā gadā ar Hieu sazinājās upuri un viņš ielauzās šajās krāpniecības operācijās. "Man ir tik daudz attēlu un video ar vardarbības pazīmēm. Ja es jums to parādītu, jūs nevarētu gulēt," saka Hieu.

Kāds 24 gadus vecs vjetnamietis Milo [vārds mainīts] gadu bija ieslodzīts un piespiests strādāt krāpnieciskā vietā. Vīrietis strādā tiešsaistes azartspēļu krāpnieciskā shēmā kādā pārveidotā daudzdzīvokļu namā Kambodžas pilsētā Kampotā. 

Tie darbinieki, kuri neizpildīja mēneša pārdošanas mērķi gandrīz 13 tūkstošu ASV dolāru apmērā, tika spīdzināti ar elektrošoku, brutāli piekauti un spiesti strādāt 17 stundas dienā.

"Ja bija pieļautas lielas kļūdas, viņi lika visiem darbiniekiem stāvēt uz ceļiem no rīta līdz vakaram. Vai arī viņi ieslodzīja darbiniekus tumšā istabā un norāva tiem nagus. Mums nebija brīvības, viņi varēja darīt jebko, lai mūs sodītu," stāsta Milo.

Šādā ēkā strādāja simtiem vjetnamiešu un ķīniešu. Šo operāciju vadīja ķīnieši un reģionā mēneša laikā nopelnīja 2,5 miljonus dolāru.

Valdības Āzijā ir brīdinājušas savus pilsoņus izvairīties no aizdomīgiem ārvalstu darba piedāvājumiem, kas sola lielas algas. Kambodžas valdība norāda, ka šī problēma tiek uztverta nopietni, jo nozare apdraud valsts reputāciju.

Taču tūkstošiem cilvēku ir iesprostoti krāpniecības centros. Milo sacīja, ka neveiksmīgi centies sazināties ar Kambodžas policiju un Vjetnamas vēstniecību.

Vairāk nekā gada laikā viņš iekrāja 3,4 tūkstošus dolāru, lai samaksātu izpirkuma maksu un tiktu brīvībā.

Milo ir bārenis, kuru vilināja iespēja nopelnīt lielu naudu. Visu Kambodžā iekrāto viņš samaksāja par savu brīvību. Augustā aptuveni 40 vjetnamiešu izbēga no tiešsaistes azartspēļu krāpniecības uzņēmuma ēkas uz robežas Kambodžas austrumos un peldēja pāri upei uz Vjetnamu. Lielākā daļa nokļuva drošībā, taču viens darbinieks noslīka un citu noķēra krāpnieciskās shēmas īpašnieki.

Ngo Minh Hieu ir aplēsis, ka katra šāda krāpnieciska vietne dienā nopelna 100 tūkstošus dolāru.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu