Ne visi tiek pie šādām atvadām - Latvijas sporta leģendas, kuru "pēdējā deja" nebija no veiksmīgākajām

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Jānis Blūms
Jānis Blūms Foto: Evija Trifanova/LETA

Aizvadītajā nedēļas nogalē savas karjeras noslēdzošo maču, atzīmējoties ar spilgtu sniegumu, aizvadīja Latvijas basketbola izlases ilggadējais kapteinis Jānis Blūms. Tiesa, ne visi Latvijas sportisti var atcerēties pasakas cienīgu karjeras noslēgumu.

Sestdien, 17. septembrī, ar maču savā dzimtajā Saldū ardievas basketbolam teica Jānis Blūms, kopā ar saviem draugiem aizvadot maču pret Nacionālās basketbola līgas (NBL) klubu "Saldus".

"Kā spēlētājs esmu sevi visu atdevis visās komandās, un izlasē it sevišķi. Nezinu, vai esmu nopelnījis šo spēli, taču ažiotāža ir tāda, it kā es šo spēli būtu nopelnījis," pirms mača sacīja ilggadējais valstsvienības kapteinis.

Blūms šajā mačā pierādīja, ka tēmeklis joprojām ir precīzs, un pretinieku grozā sameta 35 punktus. 20 sekundes pirms mača beigām bijušais valstsvienības kapteinis laukuma vidū novilka botas un atvadījās no lielā sporta.

Skaists noslēgums garai un veiksmīgai karjerai profesionālajā basketbolā. Vairums sporta zvaigžņu no lielās skatuves gan aiziet bez lielām atskaņām informatīvajā telpā. Tomēr bijuši gadījumi, kad ap atvadu maču apvīts biezs ažiotāžas mākonis, bet iznākums ir tālu no Blūma pieredzes stāsta.

Kaspars Kambala

Leģendārais latviešu centra basketbolists, kuram ilgus gadus piederēja ULEB Eirolīgas rezultativitātes rekords (41), profesionālā basketbola mačā laukumā nebija devies kopš 2016./2017. gada sezonas, kad viņš pārstāvēja Turcijas pēc spēka otras stiprākās līgas klubu Nikosijas "YDÜ SK".

Tomēr 2019. gada 23. janvārī viņš vēl vienu reizi izgāja laukumā profesionālas basketbola līgas mačā. Kambala, pārstāvot "Jūrmala"/"Betsafe" komandu, no profesionālā sporta atvadījās mačā pret Igaunijas čempionvienību Tallinas "Kalev"/"Cramo".

BK "Jūrmala Betsafe" basketbolists Kaspars Kambala treniņa laikā biznesa augstskolas "Turība" basketbola zālē.
BK "Jūrmala Betsafe" basketbolists Kaspars Kambala treniņa laikā biznesa augstskolas "Turība" basketbola zālē. Foto: Edijs Pālens/LETA

Jūrmalieši šajā mačā cieta zaudējumu ar rezultātu 66:78 (19:16, 20:24, 14:15, 13:23). Lai gan Kambala izcēlās ar 20 gūtajiem punktiem un sešām bumbām zem groziem, tomēr savu karjeru viņam neizdevās noslēgt uz pozitīvas nots.

Pats basketbolists gan pēc mača pauda prieku, ka profesionālās gaitas sportā varēja noslēgt savu tuvinieku priekšā.

"Nebiju spēlējis astoņus mēnešus, taču nejutos ierūsējis. Galvenais bija noķert to fīlingu, ka pēdējo reizi esmu uzspēlējis. Fiziski nebija grūti, jo divreiz dienā trenējos boksā, tikai vajadzēja noķert ritmu," toreiz teica Kambala.

Bijušais Latvijas izlases basketbolists savu profesionālo karjeru sāka 1994. gadā, pārstāvot klubu "Rīgas Laiks". Savas karjeras labākos gadus viņš aizvadīja no 2001. līdz 2007. gadam, pārstāvot tādus Eiropas basketbola smagsvarus kā Madrides "Real", Kazaņas "UNICS" un Stambulas "Fenerbahce".

Lai gan Kambala vēl laukumā ir izgājis arī Latvijas amatieru līgās, tieši mačs Jūrmalas kluba rindās uzskatāms par viņa atvadām no basketbola.

Kaspars Gorkšs

Ja Kambalas komandas piedzīvotais zaudējums vēl bija salīdzinoši niecīgs, tad basketbolista vārda brālis Kaspars Gorkšs no profesionālā futbola aizgāja ar pamatīgu pērienu.

2018. gadā ilggadējais Latvijas futbola izlases kapteinis Kaspars Gorkšs pārstāvēja Latvijas pēc spēka otrās stiprākās līgas klubu "Auda". Jau iepriekš tika izziņots, ka 2018. gada 18. augusta mačs pret "Daugavpils"/"Progress" komandu Gorkša karjerā būs pēdējais.

Tiesa, Gorkšam, no profesionālā sporta nācās atvadīties ar smagu zaudējumu - 0:6.

Gorkšs kā "Audas" kapteinis spēli sāka sākumsastāvā, aizvadot pirmo puslaiku, pēc kura tika nomainīts. Viņš kapteiņa uzšuvi nodeva savam brālim Jorenam.

Sportiskā ziņā Gorkša atvadas neizdevās pārāk priecīgas, jo, viņam esot laukumā, «Auda» ielaida četrus vārtus, vēl divas reizes kapitulējot spēles otrajā daļā.

Puslaika pārtraukumā notika Gorkša sveikšana, bijušajam izlases kapteinim sakot emocionālu runu, kurā viņš valdīja asaras.

Gorkšs savu profesionālo karjeru sāka 2002. gadā, bet sākot no 2006. līdz pat 2014. gadam centra pussargs pārstāvēja dažāda līmeņa Anglijas klubus. 2012./2013. gada sezonā viņš aizvadīja arī 14 mačus Anglijas premjerlīgā, pārstāvot futbola klubu "Reading".

2018. gada aprīlī Gorkšs kļuva par Latvijas Futbola federācijas (LFF) prezidentu, bet pusotru gadu vēlāk (LFF) ārkārtas kongresā biedri lēma par ilggadējā valstsvienības kapteiņa atstādināšanu no amata.

Edgars Masaļskis

Vēl viens atvadu mačs, kura galvenais varonis no profesionālā sporta aizgāja ar nepelnīti smagu zaudējumu tika piedzīvots 2017. gada 22. aprīlī.

Latvijas izlase gatavojās kārtējam pasaules čempionātam hokejā un "Euro Hockey Challenge" ietvaros aizvadīja divus pārbaudes mačus pret Francijas valstsvienību.

Otrā spēle pret francūžiem bija zīmīga ar to, ka šajā mačā pēdējoreiz uz ledus profesionāla hokejista ampluā kāpa ilggadējais izlases vārtu vīrs Edgars Masaļskis.

Lai gan "Arēnā Rīga" pateikt paldies Masaļskim bija ieradies kupls fanu pulks, vārtu vīram šis nebija no veiksmīgākajiem mačiem. Spēles otrā perioda vidū Latvija atradās iedzinējos ar rezultātu 0:5, un, sākoties trešajam periodam, Masaļska vietā vārtos stājās Ivars Punnenovs.

Pēc spēles Masaļskis saņēma ugunsdzēsēja ķiveri, kas tolaik tika piešķirta mača galvenajam varonim. Latvijas izlases vārtsargs, kurš kopā ar valstsvienību bija 15 pasaules čempionātos, saviem kolēģiem ģērbtuvē atgādināja, ka hokejista karjera ir īsa un tāpēc vajag novērtēt katru brīdi uz ledus.

Video: Edgara Masaļska uzruna pēc mača pret Franciju

Savas karjeras spilgtākās sezonas Masaļskis aizvadīja, sākot no 2008. gada, kad viņš pievienojās Kontinentālās hokeja līgas (KHL) klubam Rīgas "Dinamo". No 2010. līdz 2013. gadam viņš atbildēja par Hantimansijskas "Jugra" vārtu drošību. Tad sekoja sezona ārpus KHL, pārstāvot Slovākijas klubu "Poprad". Pēdējās trīs profesionālās karjeras sezonas Masaļskis aizvadīja KHL. Vispirms vārtsargs atgriezās mājās, pārstāvot Rīgas "Dinamo", bet 2015./2016. un 2016./2017. gada sezonā viņš spēlēja Toljati Lada.

Pēc profesionālās karjeras beigām Masaļskis bija daļa no Boba Hārtlija treneru kolektīva, pildot vārtsargu trenera lomu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu