Video reportāža ⟩ Pieci pārkāpēji nepilnu divu stundu laikā. Kā Valsts policija ķer steidzīgos autovadītājus? (10)

Foto: "Apollo.lv" kolāža
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Augustā kopā ar Valsts policijas darbiniekiem devāmies gandrīz divu stundu ilgā reidā, lai noskaidrotu, kā tiek apturēti un sodīti atļautā braukšanas ātruma pārkāpēji un kā viņi skaidro savu steigšanos. Ātruma kontroles nedēļas laikā patrulējām uz Siguldas šosejas un tās apkārtnē. 

Gandrīz divu stundu laikā mēs apturējām piecus autovadītājus, kas ievērojami pārsniedza atļauto braukšanas ātrumu 50 kilometru stundā. Braucām pa Siguldas šoseju un ceļu Sigulda-Allaži-Ausmas. Lai gan varētu šķist, ka pa šo ceļu drīkst pārvietoties ar ātrumu 90 km/h, nesen ir atjaunots ceļa segums un ceļa malā ir daudz mazu akmeņu.

Ceļa sākumā ir zīme, kas apzīmē atļauto braukšanas ātrumu 50 km/h. Daži braucēji norādīja, ka šajā ceļa posmā varētu atļaut braukt ātrāk. Tomēr mazie akmentiņi var trāpīt mašīnām un savainot cilvēkus. Policisti stāsta, ka reiz viņu mašīnai tieši šādi tika izsists stikls. 

Video: Atļautā braukšanas ātruma pārkāpēju apturēšana kopā ar Valsts policiju

Valsts policijas darbinieks Verners Vangravs jau 14 gadus strādā tieši Ceļu policijā, ikdienā rūpējoties par ceļu satiksmes drošību. Šobrīd viņa postenis ir Vidzemes šoseja un Sigulda. Policists atzīst, ka visu laiku jāseko līdzi gan uz ceļa notiekošajam, gan jāskatās ekrānā un jāanalizē, kuras automašīnas vadītājs ir pārkāpis ātrumu. 

"Te varētu braukt ātrāk!"

Apturētie autovadītāji pārsvarā brauca ar ātrumu, kas tuvs 90 km/h, kā arī vienā gadījumā sieviete traucās ar gandrīz 100 km/h. Noprotams, ka atļautā braukšanas ātruma zīme nav pamanīta. 

Šoferi izvairījās runāt par to, kādēļ steigušies un apturēti. Iespējams, nav pamanījuši atļautā braukšanas ātruma zīmi.

Viens šoferis norāda, ka nekur nav steidzies un šajā posmā varētu atļaut braukt ātrāk. Tomēr paskaidrojām, ka mazie akmentiņi ceļa malā apdraud gan automašīnas, gan riteņbraucējus.

Šoferiem tiek paskaidrots, par cik km/h tie ir pārkāpuši likumu un kāds sods tiem tiks piemērots. Tiek aizpildīti dokumenti, kurus policisti ievada sistēmā. Ja autovadītājam pārkāpumu nav, ir iespēja sodu samazināt uz pusi, apmaksājot to 15 dienu laikā. 

Policists stāsta, ka cilvēki attaisnojas dažādos veidos - kāds steidzas uz mājām, kāds runā par slimību un saslimušu mājdzīvnieku, tomēr visbiežāk cilvēki apzinās savu vainu, jo apzināti nolēmuši braukt ātrāk par atļauto braukšanas ātrumu un rēķinās ar sodu. Dienā tiek apturēti padsmit autovadītāju, kas steigušies, svētku laikā un pēc svētkiem - vairāk.

Ātrākais braucējs, ko Verners Vangravs apturējis, viņam traucies garām ar ātrumu 170 km/h.

Vangravs norāda, ka reizēm apturētie autovadītāji nepiekrīt pārsniegtajam ātrumam un vēlas to apstrīdēt. Tādos gadījumos tiek apskatīts policijas mašīnās uzstādīto kameru uzņemtais video, kurā nolasāms braukšanas ātrums. 

Gadā soda vairāk nekā 70 tūkstošus ātruma pārkāpēju

Valsts policija sociālās kampaņas "Smaga kāja izraisa nāvi! Nespied gāzi grīdā" laikā no 8. augusta līdz 14. augustam īstenoja ātruma kontroles pasākumus uz Latvijas autoceļiem visos Latvijas reģionos.

Tās laikā valstī tika fiksēti 2099 ātrumpārkāpumi, visvairāk ātrumu pārsniedza Vidzemē - tur Valsts policijas darbinieki apturēja 753 cilvēkus. Tajā nedēļā ar fotoradariem tika fiksēti arī 11 031 pārkāpums.

2021. gadā par 7,2% pieaudzis bojāgājušo skaits ceļu satiksmē Latvijā. 147 cilvēki zaudēja dzīvību un 4018 guva traumas.

Pagājušajā gadā policijas darbinieki piefiksēja un administratīvi sodīja vairāk nekā 70 tūkstošus ātruma pārkāpēju. Savukārt fotoradari fiksēja vairāk nekā 300 tūkstošus pārkāpumu - sodu summa pārsniedza 13 miljonus eiro.

Komentāri (10)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu