Siguldā tomēr nodrošinās brīvpusdienas arī īpašuma nodokļa parādnieku bērniem

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ieva Makare/LETA

Nesen izskanēja ziņas, ka Siguldas saistošajos noteikumos ierakstīta norma, kas nosaka pašvaldības apmaksātās brīvpusdienas nepiešķirt bērniem, kuru vecāki ilgāk nekā divus mēnešus kavējuši nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) nomaksu vai kuru dzīvesvieta deklarēta vecvecāku nekustamajā īpašumā. Dome sola šo normu tuvākajās dienās atcelt, pavēstīja Siguldas novada pašvaldības pārstāve Regīna Grosa.

Latvijas Televīzijas raidījumā "Kas notiek Latvijā?" Jānis Domburs Siguldas novada pašvaldības domes priekšsēdētājam un Nacionālās apvienības Ministru prezidenta amata kandidātam Uģim Mitrevicam vaicāja, kādēļ pašvaldības saistošajos noteikumos ir iekļauti nosacījumi, kas paredz nenodrošināt brīvpusdienas bērniem, kuru vecāki ilgāk nekā divus mēnešus kavējuši NĪN nomaksu vai kuru dzīvesvieta deklarēta vecvecāku nekustamajā īpašumā nekustamā īpašuma nodokļa nomaksu. Tas mikroblogošanas vietnē "Twitter" raisīja plašu diskusiju.

Kā pauda Grosa, neviena bērna tiesības saņemt ēdināšanu vecāku vai vecvecāku parādsaistību gadījumā praksē nekad nav tikušas ierobežotas.

"Tāpēc ir pamats šo normu svītrot no saistošajiem noteikumiem, un tas tiks darīts jau nākamajā domes sēdē tuvākajās dienās," viņa sacīja.

Tāpat Grosa pauda, ka minētā norma ir bijusi vēsturiski kopējā pašvaldības brīvprātīgo iniciatīvu saņemšanas nosacījums, nevis kritērijs tieši brīvpusdienu saņemšanai. "Svarīgi atzīmēt, ka šī pati norma jeb prasība iedzīvotājam izpildīt saistības pret pašvaldību, lai saņemtu atvieglojumus, iekļauta arī saistošajos noteikumos par profesionālās izglītības līdzfinansējuma maksu."

Izvērtējot šo normu, Grosa, atsaucoties uz Latvijas Republikas tiesībsarga pausto, norāda, ka “personu materiālais stāvoklis nevar būt par attaisnojumu, lai nepildītu savas saistības un neveiktu rēķinu apmaksu, jo sevišķi ņemot vērā, ka minētajām personu grupām lielākoties ir pieejama atbalsta sistēma. Līdz ar to nav nekā netaisnīga noteikumā, ka par neizpildītām saistībām persona zaudē atvieglojumus. Turklāt bērni nezaudē iespēju turpināt iegūt izglītību par vispārējo maksu”.

Savukārt tiesībsarga birojā uzsvēra, ka ēdināšanai skolā ir būtiska nozīme pilnvērtīga uztura nodrošināšanai bērniem, jo īpaši bērniem no ģimenēm ar zemākiem ienākumiem, kuriem citādi būtu ierobežota piekļuve veselīgām maltītēm.

Tiesībsarga ieskatā brīvpusdienu piešķiršana nedrīkst būt atkarīga no vecāku parādsaistībām pret pašvaldību. Parādu piedziņai ir valstī izveidots mehānisms un tas pašvaldībai ir jāizmanto.

"Padarot bērna tiesības uz brīvpusdienām atkarīgas no vecāku parādsaistībām pret pašvaldību, bērns faktiski tiek sodīts par vecāku rīcību.

Šāda situācija ir pretrunā ANO Bērnu tiesību konvencijas 2. panta 2. punktā noteiktajam un nav pieļaujama. Proti, dalībvalstis veic visus nepieciešamos pasākumus, lai nodrošinātu, ka ikviens bērns ir pasargāts no jebkādas diskriminācijas vai sodiem savu vecāku, aizbildņu vai ģimenes locekļu statusa, darbības, pausto uzskatu vai pārliecības dēļ," sacīja Tiesībsarga biroja Bērnu tiesību nodaļas vadītāja Laila Grāvere.

Tikmēr Mitrevics pauž, ka, lemjot par brīvpusdienu iekļaušanu kopējā pašvaldības atbalsta grozā, minētais ierobežojums tika pārmantots no citām atbalsta formām un nekādā gadījumā nav attiecināms uz grūtībās nonākušām personām, bet gan novada maksātspējīgajiem iedzīvotājiem, kas par nodokļu vai citu saistību izpildi mēdz "aizmirst".

"Savukārt tiem iedzīvotājiem, kuriem ir grūtības norēķināties ar pašvaldību par dažādiem pakalpojumiem, pilnvērtīgu atbalstu sniedz sociālais dienests," sacīja Mitrevics.

Uz jautājumu, cik kopumā bērnu saņem brīvpusdienas Siguldas izglītības iestādēs un cik liels finansējums brīvpusdienu nodrošināšanai paredzēts šim gadam un būs nepieciešams nākamajā gadā, Grosa norāda, ka lielā daļā Latvijas novadu brīvpusdienu nav vispār un ēdināšanas izglītības iestādēs ir tikai par maksu.

Siguldas novada pašvaldība ir viena no dažām, kas krīzes apstākļos ir izlēmusi par šāda atbalsta formu. Lemjot par brīvpusdienu iekļaušanu kopējā pašvaldības atbalsta grozā, minētais ierobežojums tika pārmantots no citām atbalsta formām. Šis ierobežojums savulaik tika izstrādāts, sadarbojoties juridiskajai pārvaldei, sociālajam dienestam, izglītības speciālistiem un saņemot saskaņojumu no uzraugošās Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas.

Šogad pirmo gadu ieviešot brīvpusdienu iniciatīvu, pašvaldība šogad budžetā šim mērķim paredzējusi miljonu eiro, ieskaitot līdzfinansējumu 1. - 4. klašu izglītojamo ēdināšanai. Ievērojot pārtikas un citu pozīciju cenu kāpumu, nākamajā budžetēšanas periodā šī summa būs vēl lielāka.

Šogad pašvaldības apmaksātu ēdināšanu saņem aptuveni 5300 bērnudārznieki un skolēni, kuri apmeklē Siguldas novada izglītības iestādes. Bērnudārzos tiek apmaksātas trīs ēdienreizes, savukārt skolēniem pašvaldība segs komplekso pusdienu izmaksas.

Atbilstoši Siguldas novada pašvaldības saistošajiem noteikumiem “Par Siguldas novada pašvaldības brīvprātīgas iniciatīvas pabalstiem” atbalstu 100% apmērā var saņemt:

  • pirmsskolas izglītības iestāžu audzēkņi, kuru dzīvesvieta ar vienu no vecākiem ir deklarēta Siguldas novadā;
  • 5.–9. klašu skolēni, kuru dzīvesvieta ar vienu no vecākiem ir deklarēta Siguldas novadā;
  •  10.–12. klašu skolēni, kuri ir no ģimenēm, kam piešķirts daudzbērnu, maznodrošinātās vai trūcīgās ģimenes statuss;
  • 1.–4. klašu skolēni, neatkarīgi no vecāku deklarētās dzīvesvietas, ko daļēji finansē valsts, daļēji pašvaldība.
KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu