Paplašinās depozīta sistēmā nododamo iepakojumu klāstu (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Depozīta iepakojumu automātiskā depozīta punkta taromāts.
Depozīta iepakojumu automātiskā depozīta punkta taromāts. Foto: Evija Trifanova/LETA

Valdība otrdien grozīja "Depozīta sistēmas darbības noteikumus", paredzot no nākamā gada jūnija paplašināt depozīta sistēmā nododamo iepakojumu klāstu, to paredz šodien valdības pieņemtie grozījumi "Depozīta sistēmas darbības noteikumos".

Kā informē Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā (VARAM), grozījumi nosaka, ka depozīta sistēmā varēs nodot sīrupu un noteiktu alkoholisko dzērienu iepakojumus.

Pašlaik depozīta sistēmā var nodot karbonizēto un nekarbonizēto bezalkoholisko dzērienu, alus un citu fermentēto produktu ar alkohola saturu līdz 6% plastmasas (PET), skārdeņu vai stikla iepakojumus.

Taču no 2023. gada jūnija depozīta sistēmā varēs nodot arī sīrupa un alkoholisko kokteiļu, kas veidoti uz spirta bāzes (ar alkohola saturu līdz 15%), stikla, plastmasas (PET) un skārdeņu iepakojumus, kā arī visu veidu alkoholiskos dzērienus plastmasas (PET) pudelēs vai skārdenēs.

Izmaiņu ieviešanai noteikts pārejas periods, kas paredz ka minētos dzērienus gan ar speciālo marķējumu, gan bez tā var laist tirgū līdz nākamā gada 31.martam un darīt pieejamus tirgū līdz 30.jūnijam.

Tāpat noteikumi paredz sadalīt atkārtoti lietojamu dzērienu iepakojumu atkarībā no pudeļu dizaina universālā un individuāla dizaina iepakojumos, attiecīgi precizējot depozīta iepakojuma apriti, lai iepakojums būtu atkārtoti uzpildāms.

Precizēts arī depozīta sistēmas apsaimniekošanas maksas pārskatīšanas biežums, izslēdzot depozīta iepakojuma apsaimniekošanas maksas diferencēšanu pēc pieņemšanas daudzuma, kā arī precizētas prasības attiecībā uz depozīta iepakojuma pieņemšanas laiku un depozīta iepakojuma pieņemšanas vietu faktisko atrašanos.

Tādējādi noteikts, ka veikals nodrošina depozīta iepakojuma pieņemšanu visās tirdzniecības vietās tirdzniecības vietas darba laikā, un gadījumos, ja depozīta iepakojuma pieņemšanas vieta neatrodas tieši tirdzniecības vietā vai tā nav viegli atrodama, komersants izvieto norādi uz depozīta pieņemšanas punktu.

Tāpat papildinātas prasības attiecībā uz kupona izmantošanu, nosakot, ka kuponu kā maksāšanas līdzekli var izmantot ne mazāk kā vienu gadu pēc izsniegšanas datuma.

Depozīta sistēmas operatoram dotas tiesības nepiemērot depozīta sistēmu nestandarta iepakojumam, piemēram, neslēgt līgumu par pudeli, kuru nevar pārstrādāt, vai taromāts neatpazītu.

Depozīta sistēma Latvijā darbojas no 2022.gada 1.februāra. To nodrošina SIA "Depozīta Iepakojuma Operators".

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu