"Lielisks valstsvīrs." Itālijas galēji labējā partija atlaiž kandidātu par Hitlera slavināšanu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Pierre Teyssot/Shutterstock

Galēji labējā itāļu partija "Brothers of Italy", kas, paredzams, uzvarēs svētdienas vēlēšanās, ir atstādinājusi vienu tās kandidātu par Ādolfa Hitlera slavināšanu sociālajos medijos, vēsta raidsabiedrība BBC.

2014. gada sociālo tīklu vietnes "Facebook" ierakstā, Kalogero Pizano, partijas koordinators Sicīlijas salas pilsētā Agrigento, salīdzināja partijas līderi Džordžu Meloni ar "lielisku valstsvīru pirms 70 gadiem".

Viņš pieminēja, ka viņš domā par "vācieti", nevis Benito Musolīni. Partija teikusi, ka Pizano vairs nepieder partijai nekādā līmenī. Meloni ir centusies distancēt partiju "Brothers of Italy" no to neofašistiskajām saknēm.

Pizano arī izrādījis atbalstu Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam, ziņo Itālijas ziņu aģentūra "Ansa".

Romas ebreju komūnas prezidente Rūta Duregello kritizēja komentārus, sakot: "Ideja, ka kāds, kurš slavina Hitleru, varētu sēdēt nākamajā parlamentā, ir nepieņemama," ziņo aģentūra.

2012. gadā izveidotās partijas "Brothers of Italy" politiskās saknes meklējamas partijā "Italian Social Movement", kas izveidojās diktatora Benito Musolīni fašisma režīmā. Partija izmanto pēckara galēji labējo partiju logo: trīskrāsu liesmu, bieži uztvertu kā uguni, kas deg uz Mussolīni kapa.

Izmantojot strīdīgo devīzi "Dievs, tēvzeme un ģimene", Meloni apgalvo, ka vēlas nodokļu samazinājumus un Itālijas prezidenta vēlēšanas kā tautas balsojumu. Viņa arī iestājas pret LGBT tiesībām, vēlas jūras spēku blokādi Lībijas virzienā un ir vairākkārt brīdinājusi par musulmaņu migrantiem.

Meloni stingri noraida fašisma klātbūtni, nesen apgalvojot, ka tas ir "aizgājis vēsturē".

Pēdējās Itālijas vēlēšanās 2018. gadā, Meloni partija saņēma mazliet vairāk nekā 4% no vēlētāju balsīm, bet šobrīd viņa ir favorīts. Atbalstīta no divām citām labā spārna partijām – "League" un "Forza Italia", aptaujas liek domāt, ka tās ieņems lielāko sēdvietu skaitu divās Itālijas parlamenta ēkās.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu