Zigmars Liepiņš atklāj, kā Maestro viņam dzīves laikā vairākkārt "iegriezis" (10)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Evija Trifanova, Zane Bitere/LETA/ Apollo.lv kolāža

Komponists Zigmars Liepiņš par godu 70. jubilejai, kuru svinēs pēc mēneša, savu dzīvi izstāstījis grāmatā "Mūzaīka". Viņš atklāti nosauc konkrētu cilvēku vārdus, kas viņam sagādājuši rūgtuma brīžus, šonedēļ raksta izdevums "Privātā Dzīve".

Nozīmīga vieta Zigmara radošajā dzīvē ir Maestro Raimondam Paulam, un arī grāmatā viņam veltītas vairākas epizodes.

Pauls savulaik jauno pianistu uzaicinājis spēlēt savā ansamblī un pēc tam Liepiņa rokās nodevis ansambli "Modo". Sākumā Zigmars baudījis Maestro labvēlību.

"Šad un tad Pauls mēdza braukt uz koncertiem ar savu auto. Viņam piederēja ķirškrāsas volga, un tas toreiz bija kas sevišķs... Pēc kāda koncerta, kad visi devāmies uz autobusu, viņš man sacīja: "Gribi ātrāk tikt mājās? Nāc, aizvedīšu! [..]

Biju kļuvis favorīts. (..) Un tomēr pienāca tā diena, kad favorīti mainījās. Neilgu brīdi no koncertiem volgā brauca Mitrohins. Vēl pēc tam Boldirevs un Bannihs...

Tagad esmu pārliecināts, ka spēle ar favorītiem Paulam bija intuitīva skaldi un valdi metode, jo katram savā brīdī tika izrādīta labvēlība, lai pēc laiciņa noliktu pie vietas," novērojis Zigmars.

Liepiņš grāmatā neslēpj arī to, kā padomju laikos Pauls viņam esot smagi "iegriezis". Lai kāda komponista dziesmas nokļūtu radio, kur Pauls bija galvenais mūzikas redaktors, tām bija jāiztur vērtēšana.

"Pazemojošs pasākums, kurā sēž komisija un it kā vērtē, der vai ne, bet īstenībā tie tirliņi bija profesionāli telepāti un lasīja Paula domas bez vārdiem. Katrā ziņā man laikā no 1982. gada līdz kādam 1987. gadam, izņemot četru dziesmu ciklu ar tautasdziesmu vārdiem, Latvijas PSR radio nav neviena ieraksta.(..)"

To, ka Pauls Zigmaru nelaižot pie teikšanas, Liepiņš izjutis arī vēlākajos gados, par ko vairāk lasi izdevuma "Privātā Dzīve" šīs nedēļas numurā.

Komentāri (10)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu