VIDEO ⟩ Somijas robežsardze paziņo, kāda situācija šobrīd ir uz Krievijas-Somijas robežas (7)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ekrānuzņēmums no video

Krievijas prezidents un kara noziedznieks Vladimirs Putins šorīt izsludināja daļēju mobilizāciju, kas sākas nekavējoties. Visu trešdienu sociālajos tīklos klīda runas, ka pie Krievijas-Somijas robežas ir vērojamas garas automašīnu rindas, ziņo somu ziņu aģentūra YLE.

Situācija uz austrumu robežas saglabājusies mierīga, neskatoties uz Krievijas paziņojumu, YLE apstiprināja Somijas Dienvidaustrumu robežsardzes komandiera vietnieks Juka Lukari.

"Nekas neparasts nav novērots, satiksme ir mierīga," stāsta Lukkari.

VIDEO: Soctīklu lietotāji ziņo par situāciju uz Krievijas-Somijas robežas

Visu trešdienu vairākās sociālo mediju platformās klīda baumas, ka šodien uz Somijas austrumu robežas būs gaidāma ārkārtīgi liela kustība. Cita starpā sociālie mediji ir kopīgojuši attēlus no videonovērošanas kamerām, kuros redzamas vairāku automašīnu rindas pie Vālimā robežpunkta.

Foto: Ekrānuzņēmums no video

Saskaņā ar robežsardzes iestāžu sniegto informāciju, satiksmes rindas Vālimā robežpunktā ir normāla parādība, kas novērojama jau vairākas nedēļas. Rindas veidojas ne tikai tāpēc, ka ir īpaši intensīva satiksme, bet arī citu iemeslu dēļ, ziņo YLE.

Arī Somijas robežsardze trešdienas vakarā tviterī ziņoja, ka situācija pie Somijas robežām nav būtiski mainījusies.

Somijas robežsardzes pārstāvis Matti Pitkaniti šodien portālam Yle sacīja, ka gadījumā, ja Krievijā notiks plašāka mobilizācija, tas varētu izpausties arī faktā, ka Krievijā dzīvojošie vīrieši centīsies izvairīties no iesaukšanas, kas varētu arī radīt spiedienu uz Somijas robežu.

"Šobrīd ļoti rūpīgi uzraugām savu pierobežas satiksmi gan pie Krievijas robežas, gan arī Helsinku-Vantaa lidostā, lai zinātu, kas tur brauc, kādas viņiem darīšanas un kāpēc ierodas Somijā.

Somijas robežsardzes pārstāvis vēlreiz uzsver, ka vismaz šobrīd Somijas pierobežas satiksmē īpašas izmaiņas nav redzamas.

"Iedzīvotāji šobrīd var būt pilnīgi mierīgi. Mēs esam modri un situācija ir stabila, saka Pitkaniti.

Jau ziņots, ka Latvijas robežsardze ir saņēmusi vairākus zvanus no krievu valodā runājošām personām par iespējām ieceļot Latvijā, kas varētu būt saistīts ar kaimiņzemē izsludināto daļējo mobilizāciju, tomēr pēc Krievijas prezidenta Vladimira Putina paziņojuma mēģinājumi iekļūt Latvijā pat varētu samazināties, trešdien Saeimas Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijas sēdē atzina Valsts robežsardzes Robežpārbaudes un imigrācijas kontroles pārvaldes priekšnieks Rinalds Belijs.

Pamatā pēdējās dienās Latvijā legāli ieceļojuši Latvijas valstspiederīgo ģimenes locekļi un Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu iedzīvotāju ģimenes locekļi. Tāpat ieceļojuši kravu pārvadātāji.

Belijs komisijas sēdē vērsa uzmanību, ka Krievijas pilsoņiem ir liberālāka ieceļošanas kārtība, iebraucot ES caur Somiju.

"Kamēr Somija nenoteiks īpašus nosacījumus, Somija būs tā valsts, caur kuru Krievijas pilsoņi mēģinās ieceļot Eiropā.

Nesen pieņemtie Latvijas un Igaunijas ierobežojumi attiecas tikai uz ārējās robežas šķērsošanu. Ja persona tiek iekšā, tad viņa caur iekšējām robežām var doties uz sava galamērķa valsti Eiropā," norādīja Belijs.

Lai arī Krievijas režīma paziņojums par daļējo mobilizāciju izskanēja tikai šorīt, jau aizvadītajā naktī telefoniski izrādīta interese par ieceļošanu Latvijā no krievu valodā runājošām personām.

Komentāri (7)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu