Mūžībā devies bēgļu pārcēlājs Ēriks Tomsons

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: ERIK Miheyeu/Shutterstock

Ceturtdien, 22. septembrī, 103 gadu vecumā mūžībā devies Ēriks Tomsons, mikroblogošanas vietnē "Twitter" sēru vēsti publicējis vēsturnieks Kaspars Zellis. Tomsons bija viens no pārcēlājiem, kuri Otrā pasaules kara beigās palīdzēja bēgļiem nokļūt tolaik neitrālajā Zviedrijā.

Pārcēlāji, kuru vidū bija arī Ēriks Tomsons, no 1943. līdz 1946. gadam veda cilvēkus pāri jūrai uz Zviedriju, lai viņi izbēgtu no nacistu un arī padomju represijām.

Kā Latvijas Radio raidījumā "Globālais latvietis" savulaik stāstījis Zellis, pārcēlāji bija saistīti ar Latvijas Centrālo padomi, kura saziņā ar Latvijas vēstnieku Zviedrijā organizēja laivu akcijas – to mērķis bija saglabāt to cilvēku dzīvības, kuras būtu vitāli svarīgas iespējamai Latvijas neatkarības atjaunošanai.

Par pārcēlājiem ilgu laiku klusēja abās jūras pusēs, kā Latvijā, tā arī otrpus Baltijas jūrai – Zviedrijā. Paši pārcēlāji par savu paveikto vispār nevarēja runāt.

Viena no pārcēlāja Ērika Tomsona meitām Daiga Siliņa par tēta paveikto uzzināja, tikai brīvības vēsmām viļņojoties. Līdz tam viņa kā bērns šo tematu nesaprata, vien nojauta, ka tēta pagātne ir noslēpumā tīta. Meitas nav zinājušas ne to, ka tētis bijis pārcēlājs, ne to, ka tādēļ bijis izsūtījumā, raksta Latvijas Sabiedriskais medijs (LSM).

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu