"Man nekad nav bijis tāds sapnis - mirt kā okupantam svešā zemē." Krievijas iedzīvotāji atklāti par mobilizāciju (7)

Foto: ANTON ANTON KARLINER/SIPA/Scanpix
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

21. septembrī Kremļa saimnieks Vladimirs Putins paziņoja par "daļēju" krievu mobilizāciju. Medijs "Meduza" jautāja saviem lasītājiem, ko viņi par to domā un ko gatavojas darīt. Nepilnas dienas laikā medijs saņēma aptuveni tūkstoš ziņu.

Lasītāju vidū ir gan tie, kuriem tuvākajā laikā draud iesaukšana armijā, gan tie, kuri ietilpst otrajā un nākamajos "viļņos", gan tie, kuri neatbalsta karu un plāno pamest Krieviju, gan tie, kuriem šādas iespējas nav - un nav izpratnes par to, ko darīt šādā situācijā.

Ivans (31 gads) no Primorskas:

"Esmu pakļauts [mobilizācijai].

[Pret Putina lēmumu man ir] izteikti negatīva attieksme, tāpat kā pret karu jau no paša sākuma. Es neiešu dienēt. Pagaidām nav informācijas [par mobilizācijas sākumu]: ir nolemts, ka tā notiks no 23. septembra līdz 9. oktobrim Primorskas apgabalā, lūdzot uzņēmumu vadītājus sadarboties.

Man nav iespējas aizmukt - ir cerība, ka viņi mani nesasniegs. Bet es labāk sēžu cietumā, nevis cīnos Putina bezjēdzīgajā karā."

Ļiza (19 gadi) no Samāras:

"Es pati nekvalificējos [mobilizācijai], bet mans tēvs un draugs kvalificējas. Mans tēvs ir 44 gadus vecs un mācījies militārajā departamentā (pēc izglītības viņš ir inženieris), bet mans draugs ir ar droniem saistītas jomas students (dronu operators). Saskaņā ar kritērijiem viņi var doties ja ne pirmajā, tad otrajā vilnī.

Pagaidām [mobilizācija tur, kur es dzīvoju] nav pilnībā sākusies, bet skolotāju, pie kura mācās mans draugs, šodien izsauca un jautāja, kurš nav ieradies laikā, kuram ir parādi."

Andrejs, (22 gadi) no Prokopjevskas:

"[Man] iekavētas studijas, es beidzu maģistra studiju otro gadu. Acīmredzot es neesmu [mobilizēts], lai gan par to nevaru būt pārliecināts.

Ļoti negatīvi [par Putina lēmumu]. Šis cilvēks vispirms ir atņēmis valstij naudu, tad brīvību, tad nākotni un tagad arī dzīvību. Es patiesi ceru, ka šī ir viņa pēdējā griba, ka tā ir režīma agonija, kuru mēs pārdzīvosim.

[Mājās es novēroju] policijas spēku pastiprināšanos pilsētas centrā, aģitāciju par militāro dienestu, izsaukumus uz militārās uzskaites un iesaukšanas biroju, lai pārbaudītu informāciju.

[Es gatavojos] studēt augstskolā, cerot iegūt laiku. Nav naudas emigrācijai vai pat biļetei uz jebkuru citu vietu, izņemot debesu valstību. Diemžēl jāsaprot, ka pieaug iespējas tur nokļūt un pie vainas ir Vladimirs Putins. Karam - nē."

Sofija (29 gadi) no Irkutskas:

"Mans brālēns ir pakļauts mobilizācijai. Tā kā viņam ir B kategorija, viņš ir atbrīvots no dienesta, visticamāk, viņš nebūs pirmajā [iesaukšanas] kārtā. Es centīšos darīt visu iespējamo, lai [viņu] izvestu no valsts.

Es esmu kategoriski pret [Putina lēmumu]."

Romāns (36 gadi) no Maskavas:

"Esmu B kategorijā. Acīmredzot es neiekļūšu pirmajā vilnī, bet nav skaidrs, kas sekos tālāk.

Jau pierakstījos pie visiem iespējamajiem ārstiem poliklīnikā, lai viņi oficiāli reģistrētu visas manas hroniskās slimības. Es ceru iegūt D kategoriju. Izvairīšos no mobilizācijas visos iespējamos veidos."

Mihails (36 gadi), kurš agrāk dzīvoja Novosibirskā:

"Es pabeidzu obligāto militāro dienestu un esmu rezervistu otrajā kategorijā. [Pret Putina lēmumu] man ir ārkārtīgi negatīva attieksme. Viņš ir sācis agresīvu karu, un viņu neapmierina cilvēku dzīvības, kas upurētas viņa personīgo ambīciju vārdā.

No Krievijas aizbraucu prom pavasarī. Es precīzi nezinu, kā notiek mobilizācija manā dzimtajā pilsētā, bet es noteikti negrasos atgriezties Krievijā."

Ņikita (29 gadi) no Krimas:

"Kopš 19. septembra ir aizliegts atstāt pussalu bez kara komisariāta atļaujas. Jau tad viss bija skaidrs. Pagaidām man ir ierobežota fiziskā sagatavotība, bet mēs saprotam, ka tas neko nenozīmē.

Es esmu pret karu kopumā. Taču es saprotu, ka tā ir mūsu pašu vaina. Mēs klusējām, jo bijām nobijušies. Un tagad mēs klusējam. Drīz mēs būsim spiesti izšķirties - vairs nebūs iespējams klusēt, taču mēs zinām, kurā pusē cilvēki nostāsies, lai šķietami novērstu draudus."

Ivans (34 gadi) no Maskavas:

"Skoliozes un plakanās pēdas dēļ man bija B kategorija. Pirms pāris mēnešiem man tika diagnosticēts vēzis. Ja mani pēkšņi iesauks [armijā], medicīniskajai komisijai man būs jāpiešķir D kategorija. Kā saka, katram mākonim ir zelta maliņa."

Katerina (30 gadi), kura agrāk dzīvoja Kemerovas apgabalā:

"Divi mani jaunākie brāļi gadu dienēja armijā. Nav kara atbalstītāji, nevēlas [karot]. Ļoti uztraucos par viņiem un baidos. Es īsti nesaprotu, vai viņi ietilpst mobilizācijā vai ne. Es jau septiņus gadus dzīvoju ārpus Krievijas, bet uzturu ar viņiem sakarus, kamēr viņi nav saņēmuši pavēsti.

Es turpināšu sazināties un centīšos palīdzēt saviem brāļiem no tā izvairīties. Man nav skaidras izpratnes, kā vajadzības gadījumā viņiem palīdzēt."

Deniss (29 gadi) no Sanktpēterburgas:

"Mani mobilizē kopā ar dzīvesbiedreni, mēs esam mediķi.

Es ienīstu Putinu, nekad neesmu atbalstījis viņa idejas un politiku. Mēs vēlamies mēģināt aizbraukt, pirms saņemam pavēsti."

Iļja (35 gadi) no Maskavas:

"Es vienojos ar vecākiem, ka gadījumā, ja saņemšu pavēsti, vismaz uz sešiem mēnešiem pārcelšos uz nomaļu mājiņu laukos un viņi man atvedīs pārtiku. Es nekādā gadījumā negrasos mirt par Putinu."

Arsēns (18 gadi) no Ufas:

"Manuprāt, ja esmu students, tad uz mani neattiecas mobilizācija. Lai gan ticēt visam, ko viņi tur augšā saka, ir sevi maldināt. Tomēr vakar pie manis ieradās kara komisariāta pārstāvis un iedeva pavēsti (nē, ne par mobilizāciju, tas bija obligātais dienests), bet, ņemot vērā kontekstu, uztraukums tomēr ir.

Es baidos par saviem mīļajiem, par sevi un arī par valsti. Tas ir īsts Krievijas vīriešu genocīds. Es ceru, ka šī mobilizācija iezīmēs tikai agoniju pirms režīma nāves.

Ja būs protestu vilnis, es tajos piedalīšos. Ja ne, es izglītošos un atradīšu veidu, kā aizbēgt no valsts. Jebkurā gadījumā man Ukrainā nav ko darīt."

Ivanoslavs (30 gadi) no Kirovas:

Es un vairāki mani tuvinieki esam pakļauti mobilizācijai. Es dzīvoju citā pilsētā, ne deklarētajā dzīvesvietā - tas ir ieguvums gadījumā, ja mani meklētu deklarētajā vietā.

Es izvairīšos no iesaukuma un grasos iet līdz galam. Man nekad nav bijis tāds sapnis - mirt kā okupantam svešā zemē par nelikumīga prezidenta ambīcijām. Ja tas ir jautājums par došanos uz karu vai cietumu - es izvēlētos cietumu. Lai gan mūsdienās arī no turienes sūta cilvēkus uz karu."

Jau ziņots, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins trešdien deva rīkojumu mobilizēt 300 000 rezervistu, lai novērstu karavīru trūkumu agresijas karā pret Ukrainu.

Krievijā trešdien protestos pret Putina izsludināto daļējo mobilizāciju 38 pilsētās aizturēti vairāk nekā 1400 cilvēku, ziņoja nevalstiskā organizācija "OVD-Info", kas veic Krievijas politieslodzīto uzskaiti.

Visvairāk aizturēto ir Sanktpēterburgā, Maskavā un Jekaterinburgā.

Šodien arī ziņots, ka Pulkovas lidostā Sanktpēterburgā un Maskavas Vnukovas un Domodedovas lidostās tiek papildus pārbaudīti visi vīrieši, bet daļa tiek aizvesti uz atsevišķu sarunu, ziņo aculiecinieki.

Galvenokārt tiek prasīts, kad biļete pirkta, vai persona ir pakļauta militārajam dienestam un vai viņš ir saņēmis pavēsti.

Kā stāsta sociālo tīklu lietotāji, kuri dalījās savos novērojumos, būtībā visiem izdodas nokļūt uz saviem reisiem. Taču lēnās reģistrēšanās procedūras dēļ uz ceļiem pie lidostām izveidojās lieli sastrēgumi.

Komentāri (7)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu