Piecas lietas, kas tev jāzina par biseksualitāti

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: adrirodri.gar/Shutterstock

23. septembrī tiek atzīmēta biseksualitātes redzamības diena. LGBT un viņu draugu apvienība "Mozaīka" skaidro, kas ir biseksualitāte un kas ikvienam par to būtu jāzina. 

Biseksualitāte ir spēja just seksuālu un romantisku pievilcību pret vairāk nekā vienu dzimumu. Biseksuālām personām var patikt dzimumi dažādos veidos, dažādā apjomā.

Biseksualitāte vai "bi+" kā lietussarga termins sevī iekļauj panseksuāļus, kvīrus un citas identitātes, vienlaikus apzinoties, ka tās ir dažādas un unikālas.

Piecas lietas, kas jāzina par biseksualitāti

Lielākā LGBTQ kopienas grupa

Biseksuāļi ir lielākā, bet vienlaikus vismazāk redzamā LGBTQ kopienas grupa. ASV pētījumi liecina, ka aptuveni puse LGBTQ kopienas pārstāvju identificējas kā biseksuāli.

"Bi-dzēšana"

Diskusijās par LGBTQ problemātiku par biseksuāļiem bieži tiek aizmirsts. Bieži sabiedrībā tiek izdarīti kļūdaini pieņēmumi par biseksuāļu cilvēku seksuālo identitāti atkarībā no tā, ar ko viņi tajā brīdī tiekas.

Taču svarīgi atcerēties, ka seksuālā orientācija norāda uz to, kā cilvēks jūtas, nevis to, ar ko tiekas. Pat ja kāds visu mūžu ir ticies tikai ar sava vai tikai ar pretējā dzimuma pārstāvjiem, vai arī ne ar vienu - tas nenozīmē, ka šis cilvēks nevar būt biseksuāls. 

Augsts risks cīnīties ar garīgās veselības problēmām

Salīdzinot ar lesbietēm un gejiem, biseksuāļiem ir paaugstināts risks slimot ar garīgās veselības problēmām. Biseksuāļi savu piederību LGBTQ kopienai bieži apzinās vai atzīst vēlāk, un "iznāk no skapja" vēlāk nekā lesbietes, geji un transpersonas.

Nosodījums un aizspriedumi arī kopienā

Arī LGBTQ kopienas ietvaros biseksuāļi bieži nesaņem iekļaujošu attieksmi. "Pusceļš līdz homoseksualitātei" vai arī neņem par pilnu.

Tā pilnvērtīga LGBTQ kopienas daļa

Neskatoties uz biseksuālās kopienas unikālajiem izaicinājumiem, biseksuāļi ir un vienmēr ir bijusi pilnvērtīga LGBTQ kopienas daļa, kas veikusi nozīmīgu pienesumu LGBTQ kopienas vēsturē un cīņā par vienlīdzību. Būt biseksuālam nozīmē brīvību mīlēt cilvēku, neskatoties uz dzimumu.

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu